Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MANJINE U ZAGREBU

Volite piti tursku kavu? Imamo rješenje, a na Dan žena u Slovenskom domu sprema se prava poslastica

Ugostitelji u Zagrebu najavljuju poskupljenje od 150 posto, hoćemo li kavu piti samo kod kuće?
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
05.03.2024.
u 15:45

A na Međunarodni dan žena očekuje vas prava poslastica jer predstavnik slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba i Slovenski dom organiziraju Glazbenu večer koja počinje u 18 sati.

Sunčano vrijeme i više temperature izmamile su građane hrvatske metropole na terase kafića, a već i ptice na grani znaju koliko Zagrepčani uživaju u ispijanju kave – i to turske. U desetom tjednu ove godine Grad Zagreb pripremio je popis manjinskih događanja pa je predstavnik turske nacionalne manjine pozivao sve zainteresirane na još jednu po redu "Večer uz tursku kavu". Na rasporedu je danas u 17.30, a šalica kave očekuje vas u Turskom kulturnom centru, u ulici Andrije Hebranga na broju 34.

Tema je "Turska kuća-Casa Turca u Rijeci" o kojoj će govoriti dopredsjednica Hrvatsko-turskog društva Rijeka, Esma Halepović Đečević i profesor likovne umjetnosti, Theodor de Canziani. Turska kuća nalazi se uz samu glavnu gradsku tržnicu u Rijeci te privlači poglede živopisnom vanjštinom orijentalnih motiva. Zgrada ima višebojno pročelje s prozorima istočnjačkih lukova te s ornamentima biljnih i geometrijskih uzoraka, a bila je i dom turskog konzula.

No, to nije sve. Uoči Međunarodnog dana žena Institut Liszt poziva sve na izložbu "Secretum. Feminum.Profundum" – zajedničku izložbu Adrienn Lengyel i Vere Brecz, koja počinje u četvrtak, u 19 sati. Izložbu će otvoriti Rumi Meštrović, povjesničarka umjetnosti, a sudjelovat će i učenici Glazbene škole Vatroslav Lisinski.

VEZANI ČLANCI:

Dvije kreatorice su kroz izložbu istražile dubine ženskog postojanja, kroz doživljaj vlastite ženstvenosti, bilo da se radi o poslu, duhovnim procesima, odgoju djece...Kroz njihove različite životne puteve mogu se vidjeti duhovne dimenzije u koje se žena može
uključiti tijekom svog života. Prolazeći kroz slike, promatrač se može poistovjetiti s tim dimenzijama bez obzira na dob i spol.

S druge strane, društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb, u suradnji s Vijećem crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba organiziraju otvorenje izložbe akademske slikarice Nikoline Basara Vučurović pod nazivom "Jato trenutaka". Izložbu će otvoriti u galeriji "Kristofor Stanković" također u četvrtak, 7. ožujka u 19 sati, na adresi Ćirilometodska 5. Program se realizira uz pomoć Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske. 

A na Međunarodni dan žena očekuje vas prava poslastica. Predstavnik slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba i Slovenski dom u Zagrebu organiziraju Glazbenu večer koja počinje u 18 sati. Već tradicionalno su pripremili kulturni program kojim će počastiti
sve supruge, majke, sestre, prijateljice, bake i kolegice. Razveselit će ih glazbenom večeri s posebnim izborom melodija, a nastupit će studentica zagrebačke Muzičke akademije, pijanistica Neža Pogačar s gostima. Nakon kulturnog programa sve posjetitelje pozivaju na ugodno druženje uz zakusku i piće. 

FOTO Zagreb 'prošarale' nježne nijanse ružičaste: Pogledajte čarobne prizore s ulica metropole

Ugostitelji u Zagrebu najavljuju poskupljenje od 150 posto, hoćemo li kavu piti samo kod kuće?
1/28

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije