TRNJANSKA SAVICA

Volonteri uljepšali kvart i smislili atrakcije za mlade

rene lisac,kristina careva,savica (1)
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/6
31.08.2013.
u 17:00

Arhitektonski tandem Rene Lisac i Kristina Careva inicirali su projekt uređenja

Trnje danas izgleda drukčije. Šarene “klofer štange” mame osmijeh na lice. Nisu više sive i oronule. Jedini poligon za igru, popularno zvana Kockica, poprima sasvim novo veselije ruho. Djeca su već nestrpljiva. Uskoro će tamo zaigrati nogomet i brojne druge igre, a postavit će se za koji dan i drvene klupe oko Kockice.

Uskoro Trnjeraj

Pješački most između dva kvartovska platoa čišći je i oslikan. Ispod Mosta slobode, u blizini kluba Močvara, napravljena je tribina. Navečer će mladi tamo moći uživati u raznim projekcijama, predavanjima ili performansima. Na nasipu će stajati skulptura bicikala koja će ujedno osvjetljivati taj dio kako bi građanima bio ugodniji i sigurniji za večernje šetnje. Naime, više od 70 mladih entuzijasta posljednjih je nekoliko mjeseci sudjelovalo u uređivanju trnjanske Savice u sklopu projekta Akupunktura grada. A pozitivne reakcije stanara su ih, kažu, dodatno motivirale na rad – i to volonterski. Pimp my štanga, Kockica, OTW, InOut, StopBy, Dynamo ja volim i Jesi li za trg? nazivi su intervencija koje su osmislili i realizirali timovi velikog broja autora različitih struka. No, junaci kvarta zasigurno su začetnici cjelokupnog projekta – mladi arhitektonski tandem Rene Lisac i Kristina Careva.

– Riječ je o malim građevinsko-umjetničkim zahvatima koji ovaj kvart čine toplijim i ugodnijim za život. Organizirali smo početkom godine radionice i okrugle stolove na kojima smo osmišljavali prijedloge, potom smo ih predstavili stanovnicima i u suradnji s njima odabrali sedam najboljih – kazali su inicijatori Akupunkture grada, koji su svoj projekt uspjeli realizirati u suradnji s Arhitektonskim fakultetom, Društvom arhitekata Zagreb te uz pomoć europskih fondova koji su osigurali sredstva od 10 do 12 tisuća eura.

Većina je radova pri samome kraju, a veliko predstavljanje novog kvartovskog ruha i druženje s građanima pod nazivom “Trnjeraj” zakazano je za 14. rujna.

Sufinancira EU

– Predstavit ćemo tada i prijedlog da se kod tržnice napravi jedan mali trg, jer Savica nema centar, odnosno, mjesto za susret i druženje stanovnika. DAZ će organizirati štandove gdje se građani mogu besplatno savjetovati, bit će glazbeni program, sajam ploča i knjiga te još mnogo toga – najavio je Rene Lisac.

Akupunkturu grada – Trnje sufinancira Europska unija u sklopu projekta Culture 2007-2013, a provodi se u pet gradova Skoplju, Beogradu, Sarajevu, Splitu i Zagrebu. Glavni je cilj poboljšati kvalitetu urbanog života u četvrtima.

>> Novi izgled Trnja: pješački plato i dječje igralište

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije