od hobija do biznisa

Vratili su u modu sok od bazge i pritom zaradili

bazga (1)
Foto: PIXSELL
1/3
25.09.2012.
u 07:45

Miješalicu za šećer napravili su od ražnja, svoje sokove danas – izvoze, a sve je nastalo iz hobija i ljubavi prema samoniklom bilju i gljivama

Sve je nastalo iz hobija i ljubavi prema samoniklom bilju i gljivama, kazuju Pavao i Mirela Švaić, bračni par čija su pisma-vrećice sa sokom od bazge stekla velik krug poklonika među posjetiteljima zagrebačkih kafića. Kao kontrapunkt zaslađenim gaziranim pićima našao se taj domaći napitak, napravljen prema narodnoj recepturi Pavlovih baka iz Podravine i Dalmatinske zagore. Bazgu beru berači u šumama Posavine, Like i Gorskoga kotara po principima fair-trade trgovine.

– Naučio sam bazu od mojih baka. To su bile žene koje su bile blizu prirode. Jedna je bila travarka. Poslije sam kupio enciklopediju samoniklog bilja. Nakon 10-15 godina imaš solidnu bazu u glavi. Supruga i ja volimo kuhati i petljati po zimnici, raditi sirup od kadulje. Stalno nešto “kemijamo”. Sad smo preradili 250 kilograma rajčice, radimo ajvar s društvom, čajeve, mirodije... – kaže Pavao Švaić s Jaruna.

Nekoliko tisuća kuna ulaganja

Ideja je nastala – tijekom vožnje u automobilu. Tako su svoju strast i hobi unovčili u posao od kojeg, većinom, žive. I njihovi roditelji su, kažu, bili za akciju. Tako je Mirelin otac pomogao u izradi strojeva.

– Uložili smo samo nekoliko tisuća kuna u opremu, a puno smo toga improvizirali. Recimo, Pavlov otac je miješalicu za šećer napravio od motora ražnja za janjce – kažu. Proširili su se i na Kvarneru, zatim tu je i BiH, a Austrijanci su ludi za bazgom. Ove godine učetverostručili smo proizvodnju na 25 tisuća litara – kažu Švaići o bumu svojih proizvoda. Jedan prijatelj savjetovao im je da umjesto boca sok prodaju zapakiran u vrećice, a reakcije su bile iznimno pozitivne.

– U roku od mjesec dana naš se proizvod mogao kupiti u stotinjak kafića. Kada je supruga bila trudna, krenuli smo s lavandom, idući tragom priče o Obelixu, koji je kao mali pao u napitak lavande pa je izrastao velik i jak. Distributeri u Rijeci su se oduševili te smo krenuli na njihovo traženje proizvoditi veće količine lavande. A u Zagrebu, u kojem je otprilike četiri tisuće kafića, naš se sok može popiti u njih 250 – kažu.

Recept je tajna

Trude se napraviti domaći sirup, a receptura je tajna, smiju se, i jednostavna, no s brojnim bitnim finesama...

Ključne riječi

Komentara 18

VI
vilica
08:30 25.09.2012.

Odlična inicijativa, sok od bazge osim što je ukusan je i izuzetno zdrav (pogotovo ako je skladišten bez konzervansa).

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
08:47 25.09.2012.

Hm Samo jedna stvar je nezgodna. Svi prirodni sokovi se kvare bez konzervansa.

FE
Felicijen
11:05 25.09.2012.

Iako je samo riječ o "cukervaseru" s blagim okusom bazge, ipak je fino kao napitak a šećera ima kao i Coca-Cola pa baš i nije ljekovito ni zdravo....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije