nije ih podržao

Zagreb prvi put Povorci ponosa uskratio financijsku potporu

'19.06.2010., Zagreb - Hrvatska, Deveta po redu gay parada Zagreb Pride 2010. Photo: Igor Kralj/PIXSELL'
'Igor Kralj/PIXSELL'
09.03.2012.
u 21:13

Povorka ponosa Zagreb Pride će se svakako održati, bilo novca ili ne – rekao je Marko Jurčić iz Udruženja Zagreb Pride.

Ured za kulturu grada Zagreba prvi put je uskratio financijsku potporu zagrebačkoj Povorci ponosa, izvijestio je portal Queer.

– Zagreb Pride kao udruga građana brojne svoje projekte prijavljuje desetinama raznim javnim i privatnim, domaćim i stranim donatorima, i jedino od Grada Zagreba nikada ne dobijemo obrazloženje zašto neki projekt ili program nije dobio podršku, stoga trenutno ne znam koja je odluka da Ured za kulturu izdvoji nula kuna za jedanaestu Povorku ponosa – rekao je Marko Jurčić iz Udruženja Zagreb Pride, istaknuvši da su u vezi toga poslali upit nadležnom uredu i da još čekaju odgovor.

– Ovakvo postupanje svjedoči o razini "ljubavi" koju Grad gaji za Povorku ponosa, ali brojnost posljednje povorke jasno također upućuje na broj građana kojima ona jest itekako bitna – dodao je Jurčić.

Povorka nije jedini projekt koji je predložen gradskom uredu – na natječaj za Programe javnih potreba u kulturi Zagreb Pride je prijavio četiri projekta: Prijevod zbornika znanstvenih politoloških tekstova "Queer in Europe", izradu istraživačkog-publicističkog autorskog djela o 10 godina LGBT aktivizma u Hrvatskoj, "Povorku ponosa 2012.", i program neformalnog obrazovanja o LGBT kulturi i pravima "Prajdionice", koji je jedini dobio financijsku podršku u iznosu od 15.000 kuna, navodi se na portalu Queer, koji zaključuju da se Povorka ponosa očito ne smatra "potrebom" nego "nezgodom" u kulturi.

U Zagreb Prideu, kažu, već se mire s time da ih "Grad baš ne obožava".

– Povorku ponosa su programi javnih potreba u kulturi u zadnjih nekoliko godina tretirali kao kroničnu bolest koja im se svake godine javlja na natječaje i traži da se pokrije barem 40 posto ukupnog budžeta same Povorke i pred-programa što je oko 80.000 kuna godišnje, no dobivali bi puno manje – dodaju iz Zagreb Pridea.

– Ona je dio ovoga Grada koliko se god to nekome sviđalo ili ne. Ona se održava deset godina i ona također upisuje i sam Zagreb u svijetlu točku na kugli zemaljskoj koje imaju svoju Povorku ponosa. Povorka ponosa Zagreb Pride će se svakako održati, bilo novca ili ne – zaključio je Jurčić.

Komentara 125

MI
mightymraz
17:53 10.03.2012.

@Leeka - aha, mogu imati Andreja Pejica ;)

OB
-obrisani-
20:48 10.03.2012.

Paradu nek plati SDP oni su zagovornici ove \"manifestacije\" pa nek iz svojih džepova financiraju cirkusante.

MI
mightymraz
09:03 10.03.2012.

hmmm, ok! Ja sam inace totalno za gay prava ali mi nije nikako jasno kako ured za kulturu ima veze s ovime? Jasno mi je da grad nesto pomogne financirati i podrzati, ali ured za kulturu. TO mi nije nikako jasno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije