Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAZOROVA

Zamijenit će prozore Majčinskog odjela, za cjelovitu obnovu novaca nema

Nazorova
Tomislav Miletić/PIXSELL
21.05.2014.
u 08:00

Gradonačelnik Bandić postat će "tata" odjela, Grad Zagreb i Vijeće gradske četvrti Gornji Grad – Medveščak daju ukupno 1,2 milijuna kuna za obnovu

Majčinski odjel Doma za djecu u Nazorovoj od 2007. godine čeka obnovu pa, umjesto 15, koliko bi mogao, dugo već prima samo osam trudnica i mladih majki s bebama koje nemaju kamo – djecu koja su odjednom postala mame. Konačno će se stvar pomaknuti s mrtve točke: Grad Zagreb i Vijeće gradske četvrti Gornji Grad – Medveščak daju ukupno 1,2 milijuna kuna za obnovu Majčinskog odjela,  za što je Zaba već donirala pola milijuna kuna. Gradonačelnik Milan Bandić tako postaje „tata“ Majčinskog odjela, koji će danas i obići.

Neke od mladih mama koje tamo borave obitelj zbog prerane trudnoće osuđuje i okrenula im je leđa, neke i nemaju obitelj ili je ona potpuno disfunkcionalna ili ekonomski ugrožena pa je Majčinski odjel na kojem za mladu majku i njeno dijete skrbi socijalni radnik, pedijatar, psiholog i medicinske sestre, sigurno utočište. Neke od djevojaka koje je trudnoća zatekla istodobno nastavljaju školovanje. – Dok sam na nastavi ili učim, znam da je moja beba u sigurnim rukama. Ostat ću ovdje dok ne navrši godinu dana, za to vrijeme, nadam se, moji će roditelji će se primiriti i prihvatiti stvari kakve jesu. S njima razgovaraju stručnjaci iz doma pokušavamo normalizirati situaciju kako bi me primili kući s bebom  – govori jedna od njih, 17-godišnjakinja iz sjevernog dijela Hrvatske.

Ravnateljica Doma, dr. Jasna Ćurković Kelava, objašnjava kako će pomoć od Grada Zagreba biti višestruka. – Gradonačelnik će biti „tata“ Majčinskog odjela jer će nam, osim u obnovi, potom Grad pomoći i aplicirati za fond EU projektom socijalnog poduzetništva kako bi mlade majke, dok  borave u Domu, nešto radile, proizvodile i ostvarivale neku plaćicu. Osim toga, Zagreb bi dao dva ili tri stana za stambenu zajednicu, u koje bi se one s djecom  mogle smjestiti nakon izlaska iz Doma, u kojem mogu ostati samo do navršene prve godine djetetova života – kaže dr. Kelava Ćurković. Cilj je Majčinskog odjela da se te djevojke na siguran način osamostale i nakon boravka u domu preuzmu brigu o djetetu. Dosad je to činilo otprilike 60-ak posto njih, no u boljim ekonomskim uvjetima taj bi postotak bio veći. – Nakon godinu dana te djevojke izlaze iz Doma, često su nezaposlene i nezbrinute i dijete ostaje u domu, a u nekim slučajevima odluče i odustati od svog djeteta. Ovo sve što radimo s Gradom jest u cilju da što više pomognemo toj vrlo osjetljivoj populaciji i osnažimo ih kao roditelje. U stambenim zajednicama bit će u kontroliranim uvjetima kako ne bi ponovno postali socijalni slučajevi – kaže Kelava.

Majčinski dom zbog derutnosti i dotrajalosti nije, nažalost, mogao primiti 15 mladih trudnica koje su to ove godine tražile. Na zgradi staroj stotinu godina Ministarstvo socijalne politike izmijenit će popucale prozore, ali za cjelovitu obnovu u budžetu, koji je u lipu zadan, novca nema.

>>Teta, okupao se i medo! A ja sam prošla 
s pet i bit ću šminkerica

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije