Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZANIMLJIVE ČINJENICE O METROPOLI

Koji je najveći zagrebački kvart, a koji 'najzeleniji'? Ovo sigurno niste znali!

Zagreb: Podizanje zastava na Trgu bana Josipa Jelačića
Antonio Jakus/PIXSELL
03.02.2024.
u 13:00

Grad Zagreb predstavio je i šesto izdanje publikacije 'Zagreb u brojkama', u kojoj možete saznati ključne statističke podatke i činjenice o Gradu Zagrebu, a dio njih donosimo u nastavku teksta

Zanima vas kolika je bila najviša temperatura u 2022. u Gradu Zagrebu, kolika je prosječna starost stanovnika Grada Zagreba, koja su najčešća imena novorođene djece, koliko je upisanih studenata u Gradu Zagrebu, iz koje su zemlje turisti ostvarili najviše noćenja, da li je više zaposlenih žena ili muškaraca, sve to i još mnogo drugih zanimljivosti možete pronaći u publikaciji "Zagreb u brojkama 2023."

Prema informacijama iz navedene publikacije najmanja gradska četvrt je Donji grad koji zauzima 0,5 posto ukupne površine Zagreba i u kojoj živi 4 posto stanovnika, a najveća Sesvete koje zauzimaju više od 25 posto gradske površine i u tom kvartu živi 9 posto ukupnog stanovništva Zagreba.

Ako govorimo o zelenim površinama Brezovica je idealan kvart za one koji žele život u zelenilu jer je upravo to gradska četvrt s  najvišim udjelom zelene površine u ukupnoj površini i nosi tu prestižnu titulu, a najmanje "zelena" je Trešnjevka- Sjever. Najgušće naseljen kvart je Donji grad s 10 346,4 st./km², a najrjeđe Brezovica s tek 96 stanovnika po četvornom kilometru.

VEZANI ČLANCI:

Publikacija sadržava podatke i pokazatelje iz sedam cjelina: Geografski i klimatski podaci, Stanovništvo, Kultura i razonoda, Obrazovanje, Gospodarstvo, Prijevoz, Politika i javna uprava te povijesnu retrospektivu Grada Zagreba. U cjelini Stanovništo možete pronaći zanimljive inforamcije o prosječnoj dobi mladenke ili mladoženje, podatke o useljavanju u Zagreb i iseljavanju iz njega, ali i najčešće imena novorođenih za 2022. godinu.

VIDEO: Strava u Zadru: Staford usmrtio staricu u stanu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije