Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predrasude ili...?

Kanađanin o Hrvatima: Ne punite im čašu i ne spominjite Balkan

vino
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
15.01.2014.
u 16:39

Kanađanin je zapazio nekoliko situacija koje bi mogle naljutiti Hrvate

Kanađanin Frank doselio se u Hrvatsku te je svoja zapažanja o Lijepoj našoj odlučio iznijeti u svome blogu Frank about Croatia. Kanađanin je zapazio nekoliko situacija u kojima bi se Hrvati mogli razljutiti:

1. Ako ih nazovete Balkancima

– Ne zauzimam strane i ne želim raspravljati o tome je li Hrvatska dio Balkana. Samo napominjem da ako posjećujete Hrvatsku, Hrvatima ne govorite da su na Balkanu. Uslijedit će duga rasprava o geografskim i sociološkim odrednicama Balkana.

2. Ako kažete da je Hrvatska jugoistočna Europa

– Nešto prihvatljivije od Balkana, ali vjerojatno će ponovno uslijediti podugačka rasprava.

3. Ako Hrvatsku nazovete bivšom Jugoslavijom

– Činjenica je da je Hrvatska bila dio Jugoslavije, no otada je prošlo 23 godine pa bilo najbolje da Jugoslaviju ne spominjete.

4. Ako Domovinski rat nazovete građanskim

5. Ako kažete da su ćevapi tradicionalno hrvatsko jelo

– Iako su oni jedno od najpopularnijih jela u Hrvatskoj, svatko će vam pokušati objasniti da su oni bosanski specijalitet

6. Ako im nastavite puniti čašu

– Hrvati će iz pristojnosti popiti ono što im natočite i vjerojatno se napiti. U Hrvatskoj je boca na stolu i svatko pije onoliko koliko misli da može popiti

7. Ako izjednačite hrvatski i srpski jezik

– Ne biste švedski i norveški nazvali istim jezikom, zar ne. Iako su hrvatski i srpski jezik slični, oni nisu isti. Najbolje je da izbjegavate jezične probleme ako ne želite pokrenuti još jednu podužu raspravu.

>> Godina za pamćenje: U 2013. najviše turista u Zagrebu do sada

 

Komentara 63

Avatar Trpimir
Trpimir
18:02 15.01.2014.

Dragi Frank, ne znam da li si i ovo uspio shvatiti o Hrvatima jer to bi bila BIT svega onoga sto si napisao. Zelim da sam u krivu ali bojim se da mozda tu bit nisi tako dobro percipirao. Ona je: da, Hrvati su nakon stoljeca maltretiranja lazima i nemogucnosti slobode zaista ALERGICNI NA LAZ i zele ISTINU. Dosta im je tudjig lazi i napokon traze da i drugi prihvate ISTINU hrvatskog naroda. Evo, o ovome ti se radi Frank. LP

SI
Sinatra
20:13 15.01.2014.

Da, mi nikada za ćevape nećemo kazati da su naš specijalitet jer ne lažemo. S druge strane, slovenci su, vjerojatno, već u postupku registracije ćevapa kao autohtonog slovenskog specijaliteta pred EK :)

JU
juma
17:20 15.01.2014.

Frank, super si se integrirao medju prave Hrvate, svaka ti čast. Neke manjine žive s Hrvatima već stoljećima. pa nisu naučile ovo što ti znaš već nakon nekoliko mjeseci ili godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije