Jeste li znali?

Evo zašto ne biste trebali piti vodu koja je odstajala preko noći

Čaša vode
Foto: Shutterstock
16.12.2016.
u 09:30

Preporučeno je piti svježu vodu i, koliko je moguće, izbjeći pijenje vode koja je odstajala u čaši nekoliko sati

Većina nas zna ostaviti čašu vode da odstoji tijekom noći. Nakon nekoliko sati voda zato dobiva neobičan okus, ali je li to štetno? 

Za razliku od hrane, voda se lakše zagadi mikrobima jer ne sadrži šećer ni bjelančevine. Zbog izloženosti zraku, voda apsorbira malo ugljičnog dioksida i djelomično se pretvara u karbonsku kiselinu te se zbog toga njezin kemijski sastav mijenja, navode znanstvenici. 

Kad karbonska kiselina otpusti jedan ili dva protona i pretvori se u karbonat ili bikarbonat, pH vode se snižava i zato se mijenja okus vode. Okus je drukčiji i zbog izloženosti bakterijama i prašini nekoliko sati. Preporučeno je piti svježu vodu i, koliko je moguće, izbjeći pijenje vode koja je odstajala nekoliko sati. 

>> Trebamo li slušati onu o 8 čaša vode na dan? Piti i kad nismo žedni prava je muka, zato biste trebali napraviti samo – ovo!

Ključne riječi

Komentara 6

ZL
zlocinackaplatforma112
13:39 16.12.2016.

Dobro je Einstein rekao, samo su ljudska glupost i svemir neizmjerni.

Avatar deja
deja
12:29 16.12.2016.

A do jucer su preporucali piti nataste odstajalu vodu...kaj bu pak sutra?

Avatar Pitman
Pitman
14:17 16.12.2016.

sve što unosimo u sebe je kiselo, pa je dobro za organizam ustajalom vodom malo smanjiti tu kiselost. samo treba čašu pokriti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije