sprema se prosvjed

Grad ili selo? Svinje i kokoši ostaju na Jakuševcu

'25.08.2012., Zagreb - U naselju Jakusevac brojna domacinstva uzgajaju svinje, krave i ostale domace zivotinje sto zbog blizine odlagalista otpada nije lako. Obitelj Balekovic nije iznimka. Photo: Grg
'Grgur Zucko/PIXSELL'
04.09.2013.
u 12:29

Gradonačelnik je poručio da je Jakuševec postao dio grada i kako više nije selo, ali rok za držanje domaćih životinja je produljen

Još godinu dana stanovnici Jakuševca moći će u svojim dvorištima uzgajati svinje i druge domaće životinje unatoč tome što je rok za zabranu koja je vrijedila za cijeli Grad istekao prije pola godine.

Svinjske farme

Gradonačelnik im je potom dva puta produljio rok na tri mjeseca, a nakon sastanka koji je prije desetak dana održao sa stanovnicima na Jakuševcu, dopustio im je uzgoj svinja još cijelu godinu dana.

– Nije mi jasno kako desetak ljudi može biti iznimka, a odluka vrijedi za cijeli Grad. Nadali smo se da će gradonačelnik imati sluha i prisiliti vlasnike da svoje svinjce isele iz naselja, no on je stao na njihovu stranu – kazala je Ksenija Križaj, potpredsjednica Mjesnog odbora Jakuševec.

Ona je jedna od 1500 osoba koje stanuju u novijim zgradama sagrađenim uz kuće starosjedioca u kojima se svinje još uzgajaju.

– Da je riječ samo o uzgoju svinja za svoje potrebe, još bismo i izdržali, no to su farme s više od dvjesto svinja pa nećemo sjediti godinu dana prekriženih ruku – kazala je Križaj.

Traže alternativne lokacije

Premda je gradonačelnik na nedavnom sastanku stanovnicima jasno poručio da se moraju pomiriti s time da je Jakuševec postao dio grada i da se u njemu više ne može živjeti po seoskim običajima, nije imao hrabrosti podvući crtu.

Dodao je i da je smrad u naselju zbog njihova uzgoja životinja intenzivan na što se posebno žale stanari u novim zgradama.

Iz nadležnog Ureda za poljoprivredu poručili su kako im treba još vremena da se pronađu alternativne lokacije u blizini Jakuševca na koje će vlasnici moći premjestiti svoje farme.

Stanari Kamenarke razočarani su tom najnovijom odlukom, no najavili su da ni njihova borba više neće biti u rukavicama.

– Dosad smo se nadali pozitivnom rješenju i pisali peticije i molbe, no više se nećemo suzdržavati ni od žešćih akcija – poručila je Ksenija Križaj.

>>Smrad otpada s Jakuševca udisali i zastupnici Gradske skupštine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije