Zagrebačka špica nakon pada temperature

Kišnim zagrebačkim ulicama još hoda više turista nego građana

17.08.2015., Zagreb - U centru grada provedena anketa s gradjanima nakon povratka s godisnjih odmora.Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/5
18.08.2015.
u 11:44

Zagrepčani su se tek počeli vraćati s godišnjih odmora, ugostitelji im se vesele jer kažu da troše više od sezonskih posjetitelja

Plavi, zeleni, točkasti, karirani, klasični crni pa i šestinski kišobrani zavladali su zagrebačkom špicom na prvi hladniji dan nakon gotovo mjesec i pol dana sušnog i iznimno vrućeg razdoblja.

No, unatoč temperaturama i do 15 stupnjeva nižima u odnosu na one od prije nekoliko dana, građani i turisti gotovo su s nelagodom uskočili u duge rukave.

Nisu se dogovorili

Građani kao da se nisu mogli dogovoriti o načinu pripreme za hladniju frontu. Potpuno neusklađeni, jedni su nosili gumene čizme i tople veste, a drugi kratke rukave i otvorene cipele.

Mlade su djevojke hladnih 18 stupnjeva prkosile vrućim hlačicama, a Zagrepčani, koje je kiša i nestabilno vrijeme ranije potjeralo s godišnjih odmora, djelomično su napunili ulice grada.

No, još uvijek, kažu konobari, prodavači kokica, razglednica i djelatnici muzeja, turista ima više od samih stanovnika.

Velik dio njih okuplja se na Gornjem gradu, a središnja točka obilaska je Muzej prekinutih veza, idealno sklonište od kiše.

– Turista je još više za ovakvih hladnijih dana, posebice ponedjeljkom, kad državni muzeji ne rade, a kod nas mogu doći sve do 22.30 sati – kažu djelatnice muzeja Mia Tepša i Ivana Hrgovčić.

No, oni koji borave na otvorenom, radije bi i dalje trpjeli visoke temperature.

– Samo da ne pada kiša – složni su Englezi Chris Barnes, Peter Wingham i Serhat Ozkanli.

S mora pojačano

Isto žele i djevojke iz Švicarske.

– Ne želimo popustiti hladnom vremenu. Obukle smo sandale bez obzira na kišu – kažu Andrea Perković i Beatrice Rüegg. Iako se Zagreb može pohvaliti s 400 tisuća dolazaka od početka godine do lipnja, turisti slabo troše, kažu ugostitelji i obrtnici, pa željno iščekuju povratak Zagrepčana.

– Domaći ipak radije posegnu u džep. Uza sve to, i ovaj nagli pad temperature loše utječe na moj nestabilan tlak – kaže Ibraimi Hakik koji na Cvjetnom trgu prodaje kokice i kukuruz od 1972. Vlaga ne odgovara ni cvjećarkama. Dok aranžiraju kitice raznog cvijeća, ne mogu se skloniti ni u kućice jer prokišnjavaju. Grad još nije ni približno pun kao tijekom godine – primjećuje i konobar iz "Bulldoga" Geor Marinac. Da se Zagrepčani tek vraćaju vidi se i po jučerašnjem prometu na cestama – bio je pojačan iz smjera mora, a pred naplatnom postajom Lučko kolone su bile duge oko tri kilometra.

Komentara 1

KS
krao_sam
12:29 18.08.2015.

Gradjani su otisli u njemacku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije