Velika Gorica

Voće i povrće kupovat će izravno s njive i tako jačati i proizvođače

14.03.2015., Velika Gorica - U predvorju Srednjoskolskog centra odrzan domaci plac Krameraj. Raznorazni  opegeovi  prodaju svoje proizvode.  Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
1/4
17.03.2015.
u 11:00

Građanima se omogućuje da znaju podrijetlo onoga što jedu, a OPG-ovima prilika za plasman

Razmjena proizvoda i usluga stvarajući odnose međusobnog povjerenja.

Najkraća je to definicija zajednice Grupa solidarne razmjene (GSR), koje su se unazad dvije godine razgranale po glavnom gradu. Takve grupe najčešće povezuju građane s malim proizvođačima povrća i voća. A odnedavno su se njihovim primjerom poveli i građani Velike Gorice pa su osnovali vlastiti GSR koji djeluje unutar Tranzicijske grupe, inicijative usmjerene socijalnom umrežavanju, pokretanju i provođenju akcija koje pokreću pozitivne promjene na lokalnoj razini.

Tranzicijsku grupu osnovala je udruga ZMAG (Zelena mreža aktivističkih grupa).

Čeka se sezona sadnje

– GSR tek je jedna od aktivnosti koje provodimo, no tek je u pokretanju. Čekamo da krene sezona sadnje – pričaju Vesna Petrović Odak, Sanja Došen i Jadranka Novak, koje su protekli vikend u Velikoj Gorici okupile male proizvođače na domaćem placu unutar Srednjoškolskog centra u Tomašićevoj. Zasad su okupili desetak OPG-ova, u okolici Velike Gorice i u Zagrebačkoj županiji, putem kojih će Velikogoričani moći naručiti sezonske proizvode direktno iz vrta. Građanima se tako omogućuje da znaju podrijetlo onoga što jedu te dobiju zdravu hranu po prihvatljivoj cijeni, a proizvođači se ne moraju brinuti za manjak ili višak koji uzgoje.

Tržnice slabije posjećene

– Cilj je bio potaknuti lokalne proizvođače da se usude proizvoditi jer znaju kome će ih plasirati – rekla je Sanja Došen te dodala kako je cijeli projekt u začetku pa još nemaju određeno konkretno mjesto razmjene. No zasigurno će postojati opcija, dodaje Jadranka Novak, da stanovnici odu na OPG-ove i kupe proizvode direktno od proizvođača. Osim toga, tržnica u Velikoj Gorici, dodaje, posljednjih je godina postala okupljalište preprodavača koji robu nabavljaju na Zelenoj tržnici.

– Kumica gotovo da i nema – kaže Novak, nabrajajući OPG-ove s kojima su dogovorili suradnju. Tu su OPG Adamić, OPG Veselić, OPG Lovro Lenac, OPG Borojević, OPG Sokić, OPG Ekomedo, OPG Šenjug, OPG Šutalo...

– Mnogo znači takva vrsta prodaje jer su tržnice sve slabije posjećene – kaže Srećko Šutalo s OPG-a Šutalo te dodaje da posljednjih godinu dana i dostavlja svoje proizvode. Sve što trenutačno ima u vrtu pakira u kašete, vrijednosti 70 kuna, pa te tzv. košarice dostavlja diljem Velike Gorice, no i u Zagreb. S drugim GSR-ovima surađuje i OPG Veselić, a Tihana Veselić kaže da joj je takav oblik suradnje, putem osobnog kontakta, najviše odgovara. Svi koji žele ući u Grupu solidarne razmjene mogu se javiti na e-mail vgtranzicija@gmail.com.

Komentara 3

Avatar japunduša
japunduša
18:15 17.03.2015.

Znam da nekima neće pasati moj komentar, ali ne mogu a ne napisati ga. Naime, ja imam vrt 35X 25 m , na njemu posadim krumpir,luk,ciklu,mrkvu,mahune,papriku,paradajz,celer,peršin,mrkvu,a prošle sam godine posadila kuruzu da imam pećence i nekak sam napravila s njom i ogradu oko vrta. Čupanje korova, okapanje,čačkanje po njemu i uživancija kad vidiš da je nekaj zraslo nemjerljivo je sa onim kaj bi mogla materijalno od toga dobiti. Svaki put kad vadim te plodove u glavi mi je jedna jedina misao, ovo nema cijene, odnosno svaka lova za dobiveno čini mi se mala, s obzirom na moj trud. Takve su i cijene kod ovih OPG-ova. No, budući oni razmišljaju i sve organiziraju na taj način da od toga žele živjeti i plaćati doprinose, i to nije ovak mala površina koja se obrađuje,mislim da bi prije svega kod njih trebalo tražiti taj certifikat tzv.eko proizvodnje. Sve ostalo je za mene prodavanje muda pod bubrege. Jer kad se sjetimo početka fiskalizacije, da bi izbjegli vagu i račune, svi preprodavači našli su komad zemlje koju kakti obrađuju da ne bi došli pod povećalo financijske kontrole. I dan danas govore kak je celer domaći, a svaki ko ima imalo saznanja o toj biljki zna da ovo kaj je danas na placu ko "dalmatinski" s istim nema veze. Je da je dole moguće čak i vani neke biljke uzgojiti, ali ovo kaj oni nama prodaju pod domaće od istog nije ni vidlo D. Svakome koji je u svemu ovome pošten želim puno sreće i zadovoljstva, a ostalim prevarantima želim da ih državne institucije ulove i kazne za prijevaru.

LI
liliZG
15:07 17.03.2015.

podržavam, nadam se da ćete svi uspjeti, sretno!

LO
Londoncanin
12:56 17.03.2015.

Bravo gospdje/gospodicne i sretno!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije