Svratiti na kasnu večeru, kupiti namirnice za sutrašnji ručak ili kruh za doručak, a po potrebi i – oprati auto. I sve to oko 4-5 sati ujutro. Da, i to je moguće, jer u Zagrebu je očito i noću poprilično živo. Provjerili smo što je sve u gradu otvoreno od 0 do 24, ali i kako je raditi noćnu smjenu u Zagrebu.
Imaju i stalne mušterije
– Peru ljudi po noći aute, kako ne… Kad se vraćaju kući iz izlaska, očito dobiju inspiraciju – govori u šali Jadranko Valjak, voditelj autopraonice Szabo na Aveniji Dubrovnik koja od otvaranja 1996. radi bez prestanka svih sedam dana u tjednu. No u svakoj šali ima i malo istine pa je tako činjenica da posla u noćnoj smjeni ne nedostaje, a osim onih koji se vraćaju iz provoda, aute peru i oni koji idu rano na posao, na poslovni put ili oni kojima se jednostavno ne da čekati u gužvi tijekom dana.
– Dođe nam od 30 do 50 vozača u jednoj noći iako auto mogu oprati samo izvana u automatskoj autopraonici – objašnjava Jadranko Valjak te dodaje kako su u noćnoj smjeni dežurna dva radnika koja zaprime automobil. Najveća je gužva oko ponoći i nakon četiri ujutro, a udarni su dani petak, subota i nedjelja.
A posla ne manjka ni na Autobusnom kolodvoru gdje od 0 do 24 radi pekarnica Dubravica. Ponuda je ista kao i danju, ali peče se manja količina proizvoda.
– Bez obzira na doba noći, u pekarnici uvijek ima barem jedan kupac, najčešće je riječ o onima koji se vraćaju iz izlaska, ali nam dolaze i djelatnici hitne, policije i ostalih dežurnih službi… imamo čak i dosta stalnih mušterija – objašnjava koordinatorica maloprodaje Dragana Jozić te napominje kako su oformljene ekipe koje rade samo noćnu smjenu jer im tako najviše odgovara.
U sezoni je i gužva
Noćni tim Dubravice čini četvero ili petero radnika, a kako kažu, nikad im nije dosadno. Vrijeme iznenađujuće brzo prolazi, posebice na vrhuncu turističke sezone kad je i noću puno ljudi. A upravo su kupci zadovoljni što postoje mjesta u koja mogu svratiti u bilo koje doba noći. – Uvijek se ogladni nakon izlaska i odlično je negdje stati na gablec – govori 18-godišnji Ante Šiljeg kojeg smo sreli upravo u pekarnici.•
I naravno placeni su 30% vise za nocni rad