Najčitatelj KGZ-a

Luka Oršanić (12): Tjedno “slistim” tri knjige

23.03.2017., Zagreb - Luka Orsanic procitao je u 2016. godini 156 knjiga te postao ucenik koji je procitao najvise knjiga u zagrebackim knjiznicama. U Knjiznicama grada Zagreba na Starcevicevom trgu primo je nagradu.          Photo: Igor Soban/PIXSELL
24.03.2017.
u 14:16

Dok 12-godišnji Luka Oršanić nabraja koje je knjige već pročitao, dobiva se osjećaj da u knjižnici nema dovoljno štiva. Samo u prošloj godini “progutao” ih je 156, što je bilo dovoljno da ponese titulu najčitatelja Knjižnica grada Zagreba za 2016.

– Ovu sam pročitao. I ovu isto. I sve u onome redu. A onu ondje dvaput... Dok 12-godišnji Luka Oršanić nabraja koje je knjige već pročitao, dobiva se osjećaj da u knjižnici nema dovoljno štiva. Samo u prošloj godini “progutao” ih je 156, što je bilo dovoljno da ponese titulu najčitatelja Knjižnica grada Zagreba za 2016.

– Uvijek imam barem jednu knjigu pri ruci, a otvorim je u svakom slobodnom trenutku pa pročitam barem nekoliko poglavlja. Dok čitam, kao da ulazim u neki drugi svijet, to mi se jako sviđa i zato se stalno vraćam u njega – objašnjava odličan učenik šestog razreda OŠ Tina Ujevića koji u prosjeku pročita tri knjige tjedno jer, priznaje, kada krene, ne zna stati. Najviše ga zanima robotika, kojom se bavi u sklopu izvannastavne aktivnosti, ali i fizika, iako će taj predmet dobiti tek iduće godine. Znanost je zavolio uz enciklopedije i SF romane pa već odlučno zaključuje da će upisati gimnaziju, potom studirati na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, a zatim i doktorirati kvantnu fiziku. Inspiracija mu je starija sestra Bruna koja je brucošica biologije i kemije. Ona ga je naučila i roniti pa će uskoro polagati već treći stupanj, a najdraže mu je istraživati podmorje oko hrvatskih otoka.

U slobodno se vrijeme voli i družiti s prijateljima, no ističe da njegovi vršnjaci ipak čitaju manje od njega. On zato pročita knjiga barem za petoricu, a najdraži su mu serijali Harry Potter i Gospodar prstenova, dok od domaćih autora najviše voli Sanju Polak.•

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
00:09 25.03.2017.

dobar apetit.

HL
hlibit
07:53 25.03.2017.

...kompa,zemi loptu i odi na školsko

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije