smanjuje se rizik

Beta-karoten pomaže u borbi protiv dijabetesa 2?

povrce
pixsell
28.01.2013.
u 10:20

Beta karoten u većim količinama, vjeruju znanstvenici, ne djeluju samo protiv raka već i protiv dijabetesa tipa 2 i onda kad je on genetski uvjetovan

Jedete li dosta mrkve, naranča, marelica, slatkog krumpira i buneve? Možda biste i trebali. Naime, sastavni dio ovih voćaka je beta karoten, vrsta biljnog pigmenta koja voću i povrću daje narančastu te žutu boju koji može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 kod ljudi koji su genetski predodređeni za tu vrstu bolesti, otkrili su znanstvenici sa sveučilišta Stanford.

S druge strane gama-tokoferol, glavni oblik vitamina E u suvremenoj prehrani, može povećati rizik osobe za dijabetes tipa 2. Ipak, znanstvenici u zaključku navode da to nužno ne znači da je vitamin E, koji se najčešće nalazi u sjemenkama i orašastim plodovima, loš za naš organizam.

Iako znanstvenici nisu mogli točno odgovoriti kako točno djeluje beta karoten u našem organizmu, povezuju ga s prijašnjim istraživanjima u kojima je zaključeno da smanjuje rizik od razvoja raka i drugih bolesti, prenosi Huffingtonpost.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?