Jedete li dosta mrkve, naranča, marelica, slatkog krumpira i buneve? Možda biste i trebali. Naime, sastavni dio ovih voćaka je beta karoten, vrsta biljnog pigmenta koja voću i povrću daje narančastu te žutu boju koji može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 kod ljudi koji su genetski predodređeni za tu vrstu bolesti, otkrili su znanstvenici sa sveučilišta Stanford.
S druge strane gama-tokoferol, glavni oblik vitamina E u suvremenoj prehrani, može povećati rizik osobe za dijabetes tipa 2. Ipak, znanstvenici u zaključku navode da to nužno ne znači da je vitamin E, koji se najčešće nalazi u sjemenkama i orašastim plodovima, loš za naš organizam.
Iako znanstvenici nisu mogli točno odgovoriti kako točno djeluje beta karoten u našem organizmu, povezuju ga s prijašnjim istraživanjima u kojima je zaključeno da smanjuje rizik od razvoja raka i drugih bolesti, prenosi Huffingtonpost.