Jedino ja nisam kuhao, došao sam u posljednji trenutak, niste mi kupili ni sve namirnice... Ali baš sam vas zato odlučio ostaviti bez daha. Pripremit ću zalogajčiće pred kojima ćete zaboraviti na sve slastice koje čekaju na blagdanskom stolu – najavio nam je Kristijan Budiša, chef u restoranu Divino u Poreču.
Dok se sa štednjaka i iz pećnica pušilo, Kristijan je poput samuraja izvukao svoj set noževa za filetiranje, modlica za rezanje oblika, pinceta i kuharskog alata za koji laici i ne slute čemu služi te se se primio posla.
– Kanapei su poput malih obroka i u njima pokušavam spojiti namirnice kojima se igram na tanjuru. No oni podjednako mogu biti i zalogaji iznenađenja u kojima se krije repić od škampa, slani smotani inćun sa srcem od kapara, sušena rajčica utopljena u djevičanskom maslinovu ulju... Kanapei su igra bez granice, zalogaji kojima dajemo mašti na volju baš kao djeca koja su bojila šarene kolače u slikovnicama. Spajanje tekstura, kiselog, slanog, slatkastog..., kanapei ‘'trpe'’ sve – objasnio nam je Kristijan vješto motajući marinirane i slane inćune u ružice.
– Nabavio sam palentu kakvu su kuhale naše bake, koja se kuha miješajući 40 minuta, i upotrijebit ću je za podlogu. Zaposlene domaćice mogu iskoristi i onu instant, no neka bude malo čvršća. U palentu valja umiješati maslac ili maslinovo ulje kako bi bila kremastija. Oni koji su skloni začinskom bilju mogu dodati ružmarin, no oprezno s količinama jer palenta u priči o kanapeu ne smije dominirati okusom nad ostalim sastojcima, ona je samo ‘'nosač'’. Kuhanu palentu izlio sam na podlogu, u debljini oko centimetra, a kada se ohladila, izrezao je modlicama u krugove te složio na nju mini mozzarelle i rajčice te malu traku pršuta. Drugi je kanape prepečenac koji sam namazao pastom od crnih maslina, dodao skutu te sušenu rajčicu i slani inćun – praktično pokazuje Kristijan dodajući kako se domaćini, imaju li dovoljno vremena, mogu poigrati štrcaljkom za kolače te od paste i skute umiješati kremu i istiskivati je na kanape sendviče u obliku zvjezdica.
– Treća vrsta zalogajčića koju je također vrlo brzo i jednostavno pripremiti jesu kanapei od dimljenog lososa, kremastog sirnog namaza i svježe rikule. Podloga mogu biti krekeri bilo kojeg oblika, pa čak i bijeli kruh za tramezzine koji se da oblikovati. U kremasti sir umiješamo sitno nasjeckan vlasac te njime premažemo podlogu na koju sjedne ružica od dimljenog lososa i malo svježe rikule. Mladi chef Budiša napominje kako su kanapei ‘'vatrogasna mjera'’ kada na vrata zakucaju iznenadni gosti.
– Valja zaviriti u hladnjak i spojiti od svega što imate ponešto. Niie potrebno puno hrane niti ona mora biti skupa. Ne zaboravite – dekoriranje čini polovicu dojma. Izvucite zgodne male zdjelice, napunite ih slasticama, ukrasite čačkalicama, a kanapee složite na pladanj i pokapajte maslinovim uljem.
Harmonija čaše i tanjura ples je okusa koji ne trpi nadmetanja
Uzasne slike! Make me puke!