PROMO

Šarena makovnjača, štrudla od jabuka, fritule, kroštule, pince...

Narodni kolači
VL
PR
Autor
PR članak
19.04.2013.
u 16:04

Prikupili smo recepte za kolače kakve su pripremale naše bake iz čijih se kuhinja širio neodoljiv miris klinčića, cimeta i vanilije.

U novom prilogu Večernjeg lista Narodni kolači donosimo vam recepte za jednostavne i ukusne kolače i deserte pripremljene od kvalitetnih i dostupnih namirnica.

Prikupljajući ih, obišli smo sve hrvatske regije, od Dalmacije i otoka do Međimurja, Slavonije i Istre. Prikupili smo recepte za kolače kakve su pripremale naše bake iz čijih se kuhinja širio neodoljiv miris klinčića, cimeta i vanilije. Njihova dizana tijesta bila su toliko prhka, što modernim domaćicama teško uspijeva, svaka je puslica bila kao nacrtana, a paprenjak savršen i nakon dva tjedna, što je prava rijetkost. U poplavi recepata za brze slastice većina ih ne zahtijeva više od pola sata posla, prepune su instant krema i masnih sireva, a tradicionalni sastojci poput prošeka, limunove ili narančine korice, smokava, mjesto pronalaze tek u onim slatkišima koje pripremaju istinski čuvari tradicionalnog slastičarstva.

Osim pečenih slastica, odabrali smo i neke jednostavne recepte od tijesta i mlijeka koji mogu zamijeniti obrok poput pljukanaca u mlijeku, ali i kolače koji su vezani uz blagdane. Nepravedno ih zapostavljamo i pripremamo samo za Uskrs ili Božić, a recepture se u detaljima razlikuju od mjesta do mjesta, ljubomorno čuvaju i prenose s koljena na koljeno.

I ne zaboravite, za pripremu narodnih kolača potrebno vam je – osim dobre volje i spretnih ruku – puno ljubavi i želje, ali i domaćih namirnica poput domaćih jaja, finog bijelog ili integralnog brašna, maslaca od domaćeg mlijeka, oraha, badema, maslinova ulja, meda itd.

Stoga, u ponedjeljak, 22. 4., ne propustite svoj primjerak Večernjeg lista i zasladite se vlastitim kolačima po receptima naših baka.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?