razmislite

Savjetuju stručnjaci: Želite li živjeti dulje, manje sjedite

sjedenje
Arhiva Večernjeg lista
10.07.2012.
u 16:13

Sjedite na poslu? Osam sati? Onda se nikako ne biste smjeli, čim uđete u stan, izvaliti na kauč

Ljudi diljem svijeta mogli bi živjeti dulje smanje li ukupno vrijeme koje provedu – sjedeći. Reduciranje te štetne, a kako je znanstvenici nazivaju, i smrtonosne "aktivnosti" na manje od tri sata u slobodnom vremenu, moglo bi u prosjeku produljiti život za dvije godine, piše u zaključku studije sveučilišta u Louisiani.

Prvi korak mogao bi biti da se skrati vrijeme provedeno pred TV-om, koje bi se trebalo ograničiti na dva sata dnevno jer bi tom metodom mogli produljiti život za – 16 mjeseci.

Odrasli Amerikanci provode između četiri i pol i pet sati sjedeći, a znanstvenici tu naviku povezuju sa čak 173 tisuće slučajeva raka u Americi na godinu. Oko 27 posto smrtnih slučajeva može se povezati s prekomjernim sjedenjem, a 19 posto s prekomjernim gledanjem televizije.

– Isto kao što se brinemo o tjelesnoj aktivnosti, moramo se brinuti i o tome koliko sjedimo – kaže Mark Tremblay, direktor istraživanja u klinici u Ontariju.

Sjedenje može prouzročiti pretilost, dijabetes, visok krvni tlak te srčana oboljenja i zato znanstvenici preporučuju umjerenu fizičku aktivnost koja može spriječiti većinu tih bolesti.

– Saznanja su zabrinjavajuća za ljude koji sjede na poslu. Ipak, ako se redovito penju stubama umjesto da idu dizalom ili ako se šeću dok razgovaraju na mobitel, mogu pridonijeti svom zdravlju te produljiti očekivani životni vijek – kazala je Natasha Stewart iz britanske organizacije koja se bavi zdravljem srca.

Komentara 2

JI
jimbeam
21:01 10.07.2012.

Savjetuju stručnjaci : "Želite li živjeti dulje, umrite što kasnije!"

DO
doktorica
12:10 11.07.2012.

hajdemo zovu nas polja da žanjemo žito-poznati refren u kojemu ima puno istine ali na žalost mnogi bi radije gledali u zelenilo i trčali osunčanim livadama da ne moraju crnčiti na poslu.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?