neobrađene namirnice

Sirove strasti – Novi trend koji je osvojio svijet stigao i u Zagreb

kredenc\'a,sirova hrana,paprika (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/10
07.03.2012.
u 14:00

Sirova je hrana najlužnatija, bogata je enzimima i ima ogromnu količinu nutrijenata i vitamina, objašnjava Lena Jurić, dio dvojca Art of Raw

Svježe voće i povrće, superhrana koja je na životu održala stare civilizacije, spoj neodoljivih okusa i boja pripremljen bez uništavanja nutritivnih vrijednosti kuhanjem ili drugim oblicima termičke obrade ukratko je ono što se krije iza sirovojedstva – trenda koji je svijet osvojio prije dvadesetak godina, a odnedavno svoje mjesto pronalazi i u Zagrebu.

Naime, u pravoj maloj vintage oazi Kredenc’e na Svačićevu trgu otvoren je prvi hrvatski restoran sirove hrane. Umjetnost u svakom detalju ambijenta Kredenc’e savršeno odgovara samoj ideji pristupa obradi sirove hrane kako ga vide Lena i Darko Jurić, dvojac koji se krije iza imena Art of raw.

– Prije dvije godine počeli smo s radionicama i prezentacijama pripreme sirove hrane, a oduševljenje ljudi koji su probali ono što smo pripremili motiviralo nas je da krenemo dalje – prepričava Lena put koji ih je doveo do otvaranja restorana zajedno s vlasnicama Kredenc’e Ornelom i Sandrom koje tamo održavaju radionice preuređenja namještaja.

Vedra je četvorka Kredenc’e tako objedinila nekoliko radinosti u jednom prostoru zbog čega i samo ispijanje žitne kave s bademovim mlijekom ovdje postaje užitak za sva čula. Da je uistinu riječ o umjetnosti pripremanja hrane, uvjerili smo se i sami dok se pred našim očima pripremalo tradicionalno tajlandsko jelo Pad Thai koje obično zahtijeva obradu u woku, no u sirovoj varijanti ne samo da je brže gotovo nego namirnice sadržavaju više nutritivnih vrijednosti.

Usporava i liječi rak

Upravo je kvaliteta namirnica među najbitnijim stavkama glavnih kuhara supružnika Jurić.

– Većinu hrane dobavljamo od gospođe koja nam je ljubazno pokazala svoj uzgoj, a i sama je veganka, tako da smo uistinu sigurni da je ono što kupujemo prirodno i kvalitetno – objasnila je Lena, koja je kao i Darko prvo "prešla" na vegetarijanstvo, zatim na vegansku prehranu nakon čega se sirova hrana činila kao logičan odabir dodavši kako hranu osim na placu nabavljaju u bio&bio trgovinama te Gardenu.

– Organizam se zbog procesuirane hrane zakiseljuje, što otežava probavu i pogoduje razvoju štetnih bakterija i stvara plodno tlo za razvoj kancerogenih stanica. Sirova je pak hrana najlužnatija, bogata je enzimima koji pomažu probavu i ima ogromnu količinu nutrijenata, hranjivih sastojaka i vitamina, koji ostaju u svom prirodnom stanju.

Ključni su aparati

Ukratko, sirova hrana osigurava organizmu više vitamina, minerala i esencijalnih nutrijenata, a sadrži malo kalorija, ističu Darko i Lena Jurić. Osim svježeg voća i povrća u pripremi njihovih specijaliteta mogu se naći i svježe cvijeće, ali i takozvane supernamirnice poput goyi bobica, irske mahovine, lucuma praha poznatog i kao zlato Inka. Za samu pripremu su pak najbitniji aparati mikser Vitamix i dehidrator Excakibur zahvaljujući kojemu sirove namirnice mogu postati krute i hrskave.

Odlučite li se okušati u ovom specifičnom carstvu okusa, među ostalim u ponudi čekaju vas pašteta od oraha, špageti od tikvica, glavica šampinjona punjenih kremom od špinata i rajčica, uz pire od čičoke raw pizza ili palačinke, ali i slastice poput prekomurske gibanice, pralina ili sirovog sladoleda, po pristupačnim cijenama od 20 do 70 kuna. Sve što trebate je – usuditi se.

Komentara 9

IS
istima
14:51 07.03.2012.

nadam se samo da neće preći i na jedenje sirovog mesa :)

OB
-obrisani-
18:13 07.03.2012.

Ajurvedska prehrana preporučuje miješanje sirove i kuhane hrane. Inače, dvojac iz priče masno zarađuje prodavanjem miješalica! One stoje više tisuća kuna, što je besmisleno razbacivanje novcima. \"Za samu pripremu su pak najbitniji aparati mikser Vitamix i dehidrator Excakibur zahvaljujući kojemujemu sirove namirnice mogu postati krute i hrskave.\"

MO
MojMikro
17:15 07.03.2012.

kaj bi , za Boga miloga, moralo znaciti \"vintage oaza\"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije