Autosugestija je vrlo važna kada je riječ o prehrani. Sugeriramo li sebi da, primjerice, pijemo sok s većim udjelom voća, vjerojatno ćemo se i nekoliko sati poslije osjećati sito. Isti učinak dobili su znanstvenici kad su ispitanicima servirali "niskokalorične" i "visokokalorične" obroke, a zapravo su bili iste vrijednosti. To su vanjski utjecaji koje voditelj istraživanja Jeff Brustrom sa sveučilišta u Bristolu zove "očekivana sitost" – osjećaj koji sami kreiramo na temelju informacija što unosimo u sebe. Pojedemo li sto kalorija čokolade i sto kalorija pečenog krumpira, kaže Brustrom, vjerojatno ćemo osjećati različitu razinu sitosti iako je riječ o istoj kalorijskoj vrijednosti.
Iskustvo
Koliko ćemo hrane staviti na tanjur složeno je pitanje, a tu veliku ulogu igraju pamćenje i veličina porcija.
– Očekujemo da će nas nepoznata jela manje zasititi, dok se ne uvjerimo u suprotno – kaže Bustrom.
Znanstvenici smatraju i da imamo razvijen osjećaj koliko nam hrane treba na temelju mnogih obroka koje smo pojeli pa savjetuju da serviramo manje porcije.
Društvene norme
Ljudi lako prihvaćaju ponašanja koja "pokupe" od drugih. Jedno je istraživanje pokazalo da će ljudi u restoranu azijske brze hrane prihvatiti ponudu da im prilog bude manje kalorijske vrijednosti (a dodatna je pogodnost da će usto i uštedjeti). Ako takve ponude nema, ljudi će vrlo rijetko tražiti manje porcije – jer time ispadaju čudaci, piše Huffingtonpost.
U nastavku su neki prijedlozi kako biste unosili manje hrane:
1. Veća vilica. Natjerat će vas da manje jedete i više ostavite na tanjuru, pokazalo je jedno istraživanje. Manja vilica dat će vam osjećaj da sporije jedete.
2. Manji tanjuri i zdjelice. Skloni smo "slistiti" i do 92 posto onoga što nam je servirano na tanjuru. A ako je pred nama više hrane u većoj zdjeli, više ćemo i pojesti. U jednom istraživanju ispitanici su pojeli trećinu više sladoleda iz dvostruko veće posude.
3. Spavajte. Muškarci su skloni pojesti 263 kalorije više, a žene čak 329 kalorija više ako osjećaju umor. Zato se dobro naspavajte; imat ćete više energije za druge aktivnosti, pa ćete manje misliti na hranu.
4. Skrivanje. Ako vas je trenutačno napala glad za slatkim pa se otvorili ladicu punu slatkiša, velika je šansa da ćete posegnuti za nekom nezdravom slasticom. Zato je najbolje ne raditi zalihe nego, ako vam se jede, odšetati se do trgovine.
5. "Okrenite" ruku. Jedite rukom koja vam nije dominantna. Znanstvenici tvrde da ćete pojesti manje, prosječno 30 posto.