Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Scena Amadeo

Matija Dedić: Tu sam slavio rođenje kćeri i oplakivao oca

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/5
31.08.2017.
u 08:43

Prva od dvije koncertne večeri ujedno je bila najava zajedničkog rujanskog koncerta Matije Dedića i Merime Ključo u Dubrovniku

Zagrebačka Scena Amadeo pripremila je za kraj svog ovogodišnjeg programa tri izuzetne glazbene večeri. Festival će u petak 1. rujna zaključiti “More Love Ensemble”, programom posvećenim Čajkovskom, sa začinima jazza, klasike i glazbe sa svih strana svijeta.

Dvije večeri prije toga u atriju Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Demetrovoj nastupio Matija Dedić s probranim društvom svojih prijatelja glazbenika. Na sinoćnjem koncertu to je bila sa svojim glasom i gitarom Lidija Bajuk, mlada kantautorica Sara Renar te svjetski poznata sarajevska harmonikašica Merima Ključo, s kojom je Dedić ove godine za Croatia records snimio i CD “Male ljubavi” s obradama antologijskih bisera domaće popularne glazbe. Matijini večerašnji gosti bit će skladatelj i pijanist Matej Meštrović, samozatajni dalmatinski pjesnik i glazbenik Tedi Spalato te Kristijan Beluhan, pjevač, skladatelj i tekstopisac.

– Obostrana je ljubav, nastala na prvi pogled, između moje obitelji i festivala Scene Amadeo – kaže Matija Dedić, vodeći hrvatski pijanist i jazz glazbenik velikog međunarodnog ugleda. Uz Gabi i Arsena, Matija Dedić zaštitno je lice ove pozornice na kojoj, u raznim kombinacijama, nastupa od 2000. godine, od samog početka djelovanja Scene Amadeo na zagrebačkom Gornjem gradu.

– Ostali smo prijatelji i suradnici svih ovih godina tijekom kojih sam imao mogućnost ugostiti većinu svojih prijatelja glazbenika. Svaki nastup iznova raduje, a sam atrij umjetnicima nudi predivnu mogućnost za muziciranje. Kroz sve ove godine festivala prošao sam put od koncertnog slavlja povodom rođenja moje Lu do glazbenog oproštaja od mog oca Arsena koji je upravo na Sceni Amadeo imao svoj posljednji nastup – objašnjava Matija Dedić svoju posebnu povezanost s pozornicom na zagrebačkom Gornjem gradu i organizatorom festivala Nenadom Jandrićem.

– Bilo je teško i nezahvalno izabrati goste za ova dva koncerta. Na kraju sam se morao odlučiti za nekolicinu divnih vokalista koji su uz mene skoro čitav život te nekoliko instrumentalista s kojima sam sjajno surađivao na novim diskografskim izdanjima. Bio bih presretan kada bih mogao ugostiti sve meni drage glazbenike, ali to, nažalost, nije izvedivo – rekao nam je Matija Dedić o izboru prijatelja za ova dva zagrebačka koncerta. Međutim, kako je Scena Amadeo prostor i festival otvoren za sve vrste čuda, Matija ne isključuje mogućnost da će upravo tamo u budućnosti ostvariti i takav san, jedan sedmodnevni niz koncerata na kojem bi zasvirao sa svim tim dragim ljudima i sjajnim glazbenicima.

Koncerti Scene Amadeo uvijek donose i poneku ekskluzivu. Zato je na pitanje što će se na ova dva koncerta dogoditi prvi put Matija istaknuo prvi zajednički javni nastup s iznimnom umjetnicom Merimom Ključo. To je ujedno i najava njihova prvog zajedničkog cjelovečernjeg koncerta koji će održati 14. rujna u dubrovačkom Kneževu dvoru.

Komentara 1

ZE
Zeljkaiv
17:45 31.08.2017.

Sara Renar nije nastupila. Umjesto nje je bila Lea Dekleva. Sto bi novinar znao da je bio na koncertu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije