Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vegani

Ove poznate osobe odrekle su se mesa, a ovi su njihovi razlozi

Foto: pixsell
1/9
27.08.2019.
u 07:00

Vegani izbjegavaju sve proizvode te odjeću i obuću koji su životinjskog podrijetla. prema nekim istraživanjima, riječ je o ljudima koji imaju bitno bolju krvnu sliku.

Ono smo što jedemo, složili bi se mnogi zagovaratelji vegetarijanskog i veganskog načina prehrane. Takva prehrana, bez konzumiranja životinjskog mesa i namirnica životinjskog porijekla, danas nije ništa neobično, a sve je češća i među osobama iz javnog života.

Naš poznati glazbenik Damir Urban za jedan hrvatski portal otkrio je kako se odlučio za vegetarijanstvo.

– Jedno jutro sam se probudio i jednostavno više nisam mogao jesti meso. Ne znam, možda se nagomilala kolektivna grižnja savjesti. Volim životinje pa je presudila mogućnost izbora – objasnio je pjevač. Glumac i koreograf Igor Barberić također je bio vegetarijanac, a kasnije je prešao i na veganstvo.

– Raznolikost biljnih namirnica je dosta velika, ali možda manje poznata ljudima koji voće i povrće smatraju sitnim prilogom uz namirnice životinjskog podrijetla. Nastojim jesti što raznovrsnije: puno mahunarki, barem pet različitih vrsta povrća, orašaste plodove – kaže Barberić. Glavna razlika između vegetarijanaca i vegana je u tome što vegani izbjegavaju i proizvode, odjeću i obuću, životinjskog podrijetla. Zdravlje te briga za prirodu i životinje njima igraju bitnu ulogu u načinu života. Pjevač Darko Rundek također je veliki zagovaratelj vegetarijanstva i veganstva.

Foto: Jurica Galoić/Pixsell

– Vrlo sam ozbiljno uzeo činjenicu da mi savjest ne dopušta ubiti da bih jeo, ako mogu preživjeti bez toga. Pogotovo ne ako tom ubijanju prethodi tortura u industrijskom uzgoju – smatra Rundek. Na internetskoj stranici Prijatelja životinja našla se i Tatjana Dragović, bivša manekenka, koja je jednom izjavila da meso ne jede jer ne želi jesti životinje. Glumac Goran Višnjić, glumica Barbara Vicković, voditeljica Ivana Plechinger, voditelj i meteorolog Darijo Brzoja te poduzetnik Mate Rimac također su se odlučili iz prehrane izbaciti meso.

– Prestao sam jesti meso čisto zbog brojeva. Čista činjenica da godišnje ubijemo 150 milijardi životinja, da proizvodnja mesa stvori više ugljikova dioksida i štetnih emisija plinova nego sav svjetski transport zajedno – svi automobili, avioni, brodovi, kamioni, motocikli... proizvode manje emisije štetnih plinova od proizvodnje mesa – objasnio je Rimac samo neke razloge za vegansku prehranu u videozapisu koji je snimio za 3. međunarodni prosvjed za zatvaranje klaonica. Ipak, o životu bez mesa puno više progovaraju zvijezde iz Hollywooda.

Neke od njih, poput mlade pjevačice Ariane Grande, počeli su vrlo rano. Ta 26-godišnja zvijezda još 2013. odlučila se za veganstvo, ali i nepromišljenim potezom pokazala koliko je važno poznavati namirnice i proizvode. Promovirajući proizvod za jednu od najpoznatijih tvrtki koje prodaju napitke od kave, promovirala je proizvod koji nije veganski, što je zbunilo i iznenadilo mnoge obožavatelje. Glumac Joaquin Phoenix u intervjuu za strane medije ispričao je kako je kao mali na brodu vidio ubijanje riba i to je na njega jako utjecalo.

Foto: DPA/PIXELL

– Pomislio sam da je to odvratna zloporaba moći. Mislim da smo u tom trenutku znali da više nećemo jesti meso – ispričao je glumac koji se sa svojom braćom odlučio za veganstvo. Osim njih, zagovornici vegetarijanske, odnosno veganske prehrane su i glumci Brad Pitt, Tobey Maguire, Olivia Wilde te voditeljica Ellen DeGeneres i njezina supruga Portia De Rossi.

 

Komentara 2

JA
Jahutockakom
07:20 27.08.2019.

Koje guposti, zaboli me za "poznate face" i sto jedu, vegetarijanstvo a pogotovo veganstvo je obicno pomodarstvo, cesto i nezdravije od mesa, ljudi su oduvijek jeli sve sto su nasli u prirodi

PR
prajdali100
07:45 27.08.2019.

Čovjek je stvoren da jede različitu hranu.Tako mu je koncipirana vilica, tako su mu i oblikom i veličinom postavljeni zubi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije