Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Više nisu iznimka

TV minute zbog njih su još zanimljivije! Upoznajte uspješne žene iz svijeta sporta

Foto: RTL, NOVA TV, INSTAGRAM, PIXSELL
11.11.2018.
u 12:22

Mirta Šurjak je već kao djevojčica maštala o tome da postane sportska novinarka. Najviše ju je motivirao legendarni Edo Pezzi.

Pripadnice nježnijeg spola postale su neizostavan dio sportskih redakcija. Svojim muškim kolegama žene već godinama ravnopravno pariraju na javnoj, ali i na komercijalnim televizijama. Na čelu sportske redakcije Nove TV nalazi se upravo žena, a njih ne nedostaje ni u ostalim redakcijama. Na HRT-u je već dugi niz godina Mirta Šurjak zadužena za izvještavanje s nogometnih terena, a ista sudbina odnevavno je zadesila i RTL-ovu uzdanicu Ivonu Hemen.

Mirta Šurjak: Kolege dobivam na šarm 

Ljubav prema novinarstvu kod Mirte Šurjak rodila se još u najranijem djetinjstvu, a za to je ponajviše kriva njezina majka Nada Šurjak, inače doajenka splitskog studija HTV-a. – Još od treće godine, kada bi mama dovela sobom na posao, trčkarala sam oko stola radijske komentatorske sportske legende Ede Pezzija i vikala “ja ću, barba Edo” biti sportski novinar’.Ta želja nikad u meni nije prestala i bila sam presretna kada me tadašnji urednik Bruno Kovačević iz informativnog programa povukao u sportski – govori Mirta. A ondje su joj društvo pravili ponajviše muški kolege koje novinarka, ističe u šali, najviše dobiva na šarm.

– Ipak je sport više njihov teritorij pa često tražim njihov savjet i podršku. Ne volim se baš praviti pametna. Puno mudrije je imati dobru i prijateljsku suradnju sa svima – kaže. Kao najveći izazov u karijeri ističe kvalifikacijsku utakmica Hrvatska – Italija koja se igrala na Poljudu kada je uživo intervjuirala bivšeg talijanskog izbornika Antonija Contea i ostale reprezentativce. Priznaje da je imala tremu, no posao je odradila bez greške, a pohvalu je dobila i od svoje profesorice talijanskog jezika. Najveća motivacija joj je kći Chiara koja već sad govori da će jednog dana biti predsjednica Hajduka. Mnogi Mirtu hvale i zbog atraktivnog izgleda, no njega reporterka ne želi stavljati u prvi plan. – Glupa nisam. Obrazovana jesam. Moj kapital nije moje tijelo. Ima nešto i u glavi – zaključuje Mirta.

Anita Kajtazi Roth: Predrasude nikada nisam registrirala 

Anita Kajtazi Roth već je dugi niz godina dio sportske redakcije na Novoj TV. Žena je u svijetu sportskog novinarstva oduvijek bilo, kaže Anita, no mediji danas funkcioniraju na drukčiji način pa su one puno vidljivije. – Nikad nisam o sportskom novinarstvu razmišljala kao o poslu rezerviranom za muškarce, a posebno sada, nakon 17 godina karijere – ističe Kajtazi Roth. Neugodna iskustva i predrasude na svojoj koži nikada nije osjetila.

– Ako ih je i bilo, nisam ih registrirala. Nikada nisam imala problem ni s kolegama, ali ni sa sportašima ili sportašicama. Puno toga ovisi i o načinu i stavu s kojim se obraćate sugovornicima i kolegama – ističe Anita. Kao najveći izazov u dosadašnjoj karijeri ističe nogometno prvenstvo 2006. godine. – S obzirom na tada relativno kratko televizijsko iskustvo, bilo je dosta napeto odraditi prvo nogometno svjetsko prvenstvo u Njemačkoj, ali, preživjeli smo (smijeh). A što se pak nekih novih izazova tiče, imam ih dosta u planu – najavljuje. Uz posao odlično balansira i majčinstvo, a sa svojim sinovima slobodno vrijeme rado provodi na utakmicama.

Ivona Hemen: Obitelj i dečko velika su mi podrška

Pratite li sportske minute na RTL televiziji, njezino lice zasigurno vam je poznato. Ivona Hemen nova je RTL-ova uzdanica koja svoj novinarski staž odnedavno gradi i na televiziji. – Oduvijek me privlačio sport kao takav i s razlogom sam upisala studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti. Sport sam najviše zavoljela uz mlađeg brata koji je pravi sportski znalac. Pamtim nedjeljno praćenje formule 1 s njim i tatom nakon ručka – dok je Michael Schumacher vozio, morala je biti tišina – prisjeća se Ivona. U poslu su joj najveća podrška obitelj, ali i dečko Ivan Vrdoljak.

– Mama je moj najveći kritičar i fan, zbog mene je počela pratiti sport i uvijek je puna savjeta i ideja. Jednako kao i dečko koji je u ovoj branši i puno mi pomaže svojim iskustvom – otkriva Hemen. RTL-ova reporterka pravi je sportski fanatik pa je tako i kad ne radi često možete vidjeti na tribinama. – Meni su sportska događanja blagdan. Obožavam ići na utakmice i to je još jedna čar ovoga posla – otići nekamo gdje inače ne bih imala prilike. Uglavnom sam poslovno na utakmicama, a nerijetko odem i s bratom – kaže. Sportsko novinarstvo Ivona ne smatra muškom domenom. – Ako radiš nešto što voliš i svakodnevno se dokazuješ u tome, nitko ti to ne može osporiti. Svijet mijenjaš svojim primjerom, a ne mišljenjem – zaključuje Ivona.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#RTL all around ❤💛💙

A post shared by Ivona Hemen (@ivona_hemen) on

Ana-Marija Vuković: Otac mi je prenio ljubav prema sportu 

Da žene uspješno plivaju sportskim temama, dokazuje i primjer Ana-Marije Vuković koja se nalazi na čelu sportske redakcije Nove TV. Ana-Marija na sportsko novinarstvo nikada nije gledala kao na muški teritorij. – Na kraju krajeva upravo s ovih prostora potekla je i prva sportska komentatorica u Europi, Milka Babović – napominje urednica sporta na Novoj TV. Ljubav prema sportu Ana-Mariji je prenio otac dok je još bila djevojčica.

Foto: Nova TV

– Vodio me sa sobom na razne sportske priredbe, s njim sam gledala i različite sportske prijenose, a i sama sam bila u dvorani od svoje četvrte godine kada sam se počela baviti plesom – otkriva Ana-Marija. Ističe da joj je postavljanje redakcije bio najveći profesionalni izazov s kojim se susrela do sada. – Taj izazov traje i danas i kao redakcija nastojimo konstantno pomicati vlastite granice. Nedavno je Nova TV počela prenositi i utakmice nogometne reprezentacije što je bio novi, veliki izazov i za mene i za cijelu redakciju. Očekuje nas još puno posla, a samim time i puno novih izazova – kaže Vuković, koja autoritet među kolegama gradi vlastitim iskustvom i radom.

Ana Strizić: S kolegama me veže prijateljstvo, ali i kumstvo

Voditeljica i novinarka Ana Strizić već je gotovo deset godina dio sportske redakcije RTL-a kojoj se pridružila na poziv kolege Nine Štambuka. – Uvijek sam voljela sport, sve sam utakmice pratila s tatom od malih nogu,  ali se nikad nisam zamišljala u sportskoj redakciji – govori nam Ana. S kolegama iz redakcije ne veže je samo profesionalan već i privatan odnos. – Nakon svih ovih godina nismo samo kolege već prijatelji pa čak i kumovi. Oni su mi  druga obitelj.

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Atmosfera je odlična, super se zezamo i družimo. Naravno, bilo je uspona i padova, ali to je normalno s obzirom na to da smo svi zajedno već gotovo deset godina – govori Strizić. Kao žena u svijetu sporta, s predrasudama se nikada nije susrela. – Već je godinama u svakoj redakciji barem jedna novinarka, na konferencijama za medije ima puno kolegica. Nikad nisam primijetila nikakvu razliku ili da me netko drukčije pogledao zato što sam žena – kaže. Iako obožava sport, na utakmice rijetko odlazi, a za to trenutačno ima i dobar razlog. – Sin mi je još premali za takve aktivnosti. Nema koncentracije za cijelu utakmicu zato kad su u pitanju neki veći sportski događaji njih gledam doma sama ili s prijateljima – otkriva Ana Strizić.

Pogledajte i kamo su nestale i što rade bivše prve dame TV-a. 

Komentara 10

AN
AnteKino
13:42 11.11.2018.

Najbolje su dresirane ove sa Nove tv . Uvijek se znaju samo hvalit ni sa cim , ona stara usta moja hvalite me , ne vide dalje od remetinca nista . Cista seljacija

ČI
čikaga
12:44 11.11.2018.

Mirta atraktivna ? Nisam siguran kako bi išla. Na vagu ili poprijeko, tj pogodbu.

ZN
Znakovljenagrbu
13:25 11.11.2018.

Hajmo malo uočiti "portfelj" tih "ljepotica" :)) Sve redom rastavljene/raspuštene..imaju "partnere" (čitaj, ljubavnike) namjesto muževa..djeca 'ko zna čija..tzv. emancipirane, samodostantne, ne treba njima ni'ko..Ova Kajtazi me likom podsjeća na tipa iz crtića "A je to". Šurjakicu ne znam jel bih gledala lijevo il' desno. Nije sramota nosit očale, kaj ne?...Sukladno napisanome; baš sam si sretna kaj nisam takva "ljepotica" ♥

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije