Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fashion week zagreb

Zagreb je svoj tjedan mode dobio zbog svađe

ate osobe, Sarah Josipovic i mama Suzy.   Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/4
09.06.2015.
u 18:00

U centru grada traje FWZ, a Suzy i Sarah prisjetile su se kako je sve počelo 2003.

Prvi Fashion Week na kojem sam bila bio je sarajevski. Tada me suprug pitao: "Kako svi veliki gradovi imaju tjedan mode, a Zagreb ga nema?" I ideja da i Zagreb dobije svoj Fashion Week se rodila – prisjeća se 50-godišnja Suzy Josipović Redžepagić početaka modne manifestacije koju je osnovala 2003.

Nijedna nema zadnju riječ

Upravo traje njezino novo izdanje Kaufland Fashion Week Zagreb, koje je jučer počelo u zagrebačkoj kavani Johan Franck, pa tim povodom, a u predasima organizacije, Suzy nastavlja nizati sjećanja na davne, povijesne modne početke:

– Na moj poticaj sastali su se vlasnici tadašnjih modnih agencija, Regina Jeger, Hamed Bangoura... No završilo je sve u stilu "puno baba, kilavo dijete". Svatko je imao svoju ideju. Spominjali su se milijuni tadašnjih maraka potrebni za tjedan mode... Ma ništa od toga, rekla sam i odlučila u projekt krenuti sama. Naljutili su se na mene, ali u ožujku 2003. u Muzeju za umjetnost i obrt održan je prvi Fashion Week Zagreb.

Prije pet godina Suzy je događaj organizacijski prepustila kćeri Sari Josipović. Obje su diplomirane ekonomistice. A Suzynih i Sarinih 12 godina puno je priča o modi. Suzy je u počecima posjećivala najveće sajmove da bi učila što činiti. No kad su 2003. u MUO na prvu reviju zakazanu u 14 sati došla samo dva novinara, a svi ostali na reviju u 20 sati, shvatila je da samo u Milanu, Parizu ili Londonu na Fashion Weekovima od jutra do mraka teku revije prepune istinskih zaljubljenika u modu i trgovaca koji kupuju kolekcije. U Zagrebu je moda samo zabava na koju se ide navečer. Tako je bilo i ostalo.

Bivša manekenka

Suzy je te početničke 2003. predstavila čak 140 dizajnera! Taj broj je morala smanjiti. Učila je u hodu.

– Nekoliko je sezona naš FWZ snimala ekipa Fashion TV-ja, a kad su počeli tražiti veliki novac za to, nismo ih imali dalje... Najljepša revija koju sam ikad pripremila je revija Marielle Burani. Bilo je fascinantno. Svaki je model imao svoje najlon čarape, svoje naušnice, ogrlicu, narukvicu, prsten, svaki detalj! – govori. Najotkačenijom revijom u karijeri smatra onu Ágathe Ruíz de la Prade. Dizajnerica je inzistirala i da dođe k Suzy doma: – Hoću vidjeti kako živiš, rekla mi je odbivši poziv u fini restoran – kaže Suzy i birajući najdražu joj reviju svih ovih godina, ističe onu Tonija Rica iz 2012. koji je u završnici digao ljude iz gledališta na ples. ZFW okupio je u 12 godina kremu svjetskih dizajnera. Osim što su hvalili događaj uspoređujući ga s milanskim, Santo Versace je rekao i kako nikad bolju ribu nije jeo no u Hrvatskoj. Hvalili su ih i Missoni, Ballestra, Gimmi Baldinini, Paciotti... Kada je prije pet godina Sarah preuzela direktorsku palicu FWZ-a, to nije bilo iznenađenje. Iako su je mnogi smatrali vjetropirastim modelom, kad je diplomirala marketing, mama Suzy ju je vidjela kao mladu snagu kakva FWZ-u treba i nije pogriješila.

– Shvatila sam da me manekenstvo ne zanima. FWZ je moj poziv. Mama je sada savjetnica, a u našem timu ničija riječ nije zadnja – kaže 27-godišnja Sarah i dodaje: – Ona rješava probleme i ne petlja se u scenografiju i druge organizacijske stvari. U aktualni FWZ smo unijele promjene. Dosadašnja koncepcija s revijama koje traju pet dana postala je zamorna. Do sada je sjedećih mjesta na revijama bilo 850. Ove godine taj je broj srezan na 150. Čekali smo i da se otvori kavana Johann Franck s novim voditeljem Tomom Ricovom pa idemo uz Kaufland u nazivu i uz njihovu kampanju "Iz ljubavi prema Hrvatskoj". Oni podupiru mlade dizajnere – kaže Sarah. Njezina se majka tako sada više može posvetiti kulinarstvu, a najesen na Zrinjevcu priprema i prvi Food Film Festival u nas.

>>Evo što su kreatori pokazali na Fashion Weeku!

>>Pogledajte kako su se poznati obukli za prvu večer Fashion Weeka!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije