Da je profesionalno kulinarstvo dobro brendiralo Hrvatsku govore i vesele vijesti kako je međunarodna gastronomska organizacija The Disciples of Escoffier (Esscoffierovi učenici) odlučila osnovati svoju hrvatsku podružnicu sa sjedištem u Zagrebu.Prvi predsjednik bit će Mika Alix, popularni francusko-hrvatski chef koji je, među ostalim, do izbijanja pandemije kuhao sa Saleom u Ritzu.
Alix će ovih dana pregovarati s hrvatskim chefovima i restoraterima oko izbora potpredsjednika i tajnika Disciples of Escoffier u Zagrebu.
Inače, Disciples of Escoffier važna su međunarodna gastronomska organizacija kojoj je cilj promoviranje gastronomije, vrhunskih vina i visokih standarda u restoranskoj industriji, vinskoj industriji i industriji hrane, a ime je dobila po Augustu Escoffieru, francuskom chefu koji je doslovno izmislio moderno restoransko i hotelsko kuhanje, i čiji bi opus morali poznavati svi koji se bave profesionalnim kuhanjem
The Disciples of Escoffier, organizacija osnovana u Francuskoj, sada ima 46 podružnica širom svijeta uključujući Sjedinjene Države, Veliku Britaniju, Italiju, Kinu, Australiju, Japan, Kanadu, Maroko i Švicarsku.
Aktualni predsjednik organizacije francuski je chef Nicolas Sale koji je donedavno vodio pariški Ritz, a u vodstvu Escoffierovih učenika nalazi se i Thierry Marx, jedan od najpoznatijih francuskih molekularnih kuhara. Zanimljivo je da u radu organizacije sudjeluje i Michel Escoffier, izravni potomak Augustea Escoffiera koji obavlja dužnost počasnog predsjednika Disciples of Escoffier.
Alix je također sudjelovao u radu laboratorijske grupe velikog Yannicka Allenoa (Ledoyen, ukupno 12 Michelinovih zvjezdica) na istraživanju raznih aspekata upotrebe sous videa.