Inspektoru Montalbanu hrana je prva na listi životnih prioriteta, a fanovi tvrde da bi mu talijanski restorani – pogotovo oni na Siciliji – trebali davati postotak zbog popularizacije tradicionalnih jela. Ne čudi, dakle, da su njegovi romani potaknuli i izdavanje zasebnih kuharica.
Ovo su recepti za neka omiljena jela inspektora Montalbana, koja je najbolje konzumirati uz glazbenu pratnju pjesme važne za Camillerijev novi prijevod - Il cielo in una stanza u Mininoj interpretaciji.
RECEPT 1
Sicilijanska caponata
RECEPT 2
Morsko predjelo
U tavi kuhati pola kilograma kapica i kilo daganja dok se ne otvore. Posebno kuhati jednu malu hobotnicu te kilogram račića i pola kilograma liganja. Ocijediti te izrezati hobotnicu i lignje, a račiće oguliti. Ostaviti da se ohlade pa pomiješati sve plodove mora. Dodati masline, isjeckani peršin, sol i ulje. Preliti limunovim sokom i servirati.