Domaći kolači

Bakini salenjaci: Imamo recept za okus čiste sreće koji možete i sami dozvati u sjećanje!

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Bakini salenjaci: Imamo recept za okus čiste sreće koji možete i sami dozvati u sjećanje!
11.11.2022.
u 06:30
Trik je, naravno, u salu! Na njemu ne treba štedjeti, rekle bi naše bake – koliko se može stisnuti u tijesto, toliko ga stavite. Najbolji su u vrijeme svinjokolje, kad na raspolaganju imamo fino, domaće salo. Mi smo ih na kraju malo posuli krupno sjeckanim orasima po receptu jedne bake, predlažemo vam da isprobate ovu varijantu.
Pogledaj originalni članak

Salenjaci – tradicionalna slavonska slastica, prhki kolačići sa svinjskim salom i nadjevom od pekmeza, po mogućnosti onog od šljiva, pravi su spketakl. Kad ih jednom naučite pripremati, postat će vaša omiljena poslastica! 

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Salenjaci

Sastojci:

800 g glatkog brašna, plus dodatno po potrebi

1 svježi kvasac 

500 ml mlijeka

3 žlice šećera

1 žličica soli

1 jaje

300 g sala

domaći pekmez od šljiva

Priprema:

Zagrijte mlijeko za kvasac (pazite da ne bude vruće), odvojite manju količinu pa u nju izmrvite kvasac i dodajte šećer. Izmiješajte da se kvasac rastopi. Dodajte 2 žlice brašna pa sve dobro izmiješajte. Ostavite da miruje prekriveno krpom dok se kvasac ne aktivira i naraste, oko desetak minuta. Sad zamijesite tijesto. U većoj posudi sjedinite brašno i sol pa dodajte smjesu s kvascem i jaja. Umijesite tijesto polako dodajući ostatak mlijeka.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Tijesto mijesite oko 5 minuta u zdjeli, zatim ga prebacite na pobrašnjenu površinu i još malo mijesite  – morate dobiti podatno, mekano tijesto koje se ne lijepi za prste. Po potrebi dodajte još brašna. Od gotovog tijesta formirajte kuglu i premjestite ga u zdjelu. Sve prekrijte čistom krpom i ostavite na toplom da naraste. Dok čekate da se tijesto digne pripremite salo  – sastružite ga i očistite od svih žilica i opni i ako je potrebno nasjeckajte na kockice.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Tijesto koje se lijepo diglo premjestite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu oko pola centimetra. Na jednu polovicu tijesta prstima utisnite salo, zatim preklopite drugom polovicom. Tako preklopljeno tijesto ponovo razvaljajte, utisnite salo i ponavljajte isti postupak dok ne potrošite sve salo (kao kad pravite lisnato tijesto). Na kraju ćete dobiti deblji komad tijesta  – prekrijte ga krpom i pustite oko pola sata da naraste. Kad je tijesto naraslo, opet ga prebacite na pobrašnjenbu površinu i razvaljajte na 1 cm debljine. Kad ste ga razvaljali, narežite ga na kvadratiće veličine 6 x 6 cm. U sredinu svakog kvadratića stavite žličicu pekmeza od šljiva. Sada napravite salenjake tako da uzmete dva nasuprotna ruba i preklopite ih da se dodiruju na sredini. Premjestite ih na lim za pečenje koji ste obložili paprom za pečenje, preklopite krpom i pustite da se odmaraju još pola sata. Za to vrijeme uključite pećnicu na 200 stupnjeva. Kad salenjaci još malo narastu ubacite ih u pećnicu i pecite oko 15 minuta ili više po potrebi. Gotove salenjake pustite da se malo prohlade, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.