Ručak petkom

Dagnje na bijelu buzaru – obožavano jelo zbog kojeg ćete se s guštom zaprljati sve do lakata

Dagnje na bijelu buzaru – obožavano jelo zbog kojeg ćete se s guštom zaprljati sve do lakata
04.03.2022.
u 07:15
O jodu je sve rečeno posljednjih dana, ali jeste li znali koje namirnice, osim soli, sadrže najviše tog esencijalnog minerala? Sve, naravno, potječu iz jadranskih dubina, a na vrhu liste su morski plodovi. Školjkaši su uvjerljivo najbogatiji jodom, posebno dagnje i kamenice. Iza njih je bijela, a tek onda plava riba koja se po brojnim kriterijima svrstava u najzdraviju.
Pogledaj originalni članak

Najviše joda gubi se kuhanjem, dok se pečenjem i prženjem gubi značajno manje. Da biste zadovoljili dnevnu potrebu organizma za ovim vrlo vrijednim elementom u tragovima dovoljno je pojesti porciju od 70 grama dagnji, kaže nutricionistički tim Vitaminoteke. Uživajte u finoj buzari prema dobro znanom receptu na koji vas podsjećamo!

Foto: Shutterstock

Dagnje na bijelu buzaru

Sastojci:

3 kg dagnji

1 žlica krušnih mrvica

6 režnjeva usitnjenog češnjaka

1 žlica usitnjenog peršina

1 dl maslinova ulja

1 žličica vinskog octa ili aceta balsamica

2-3 dl malvazije ili drugog bijelog suhog vina

malo sušenih ljutih papričica (pepperoncini)

Foto: Shutterstock

Priprema:

Dagnje temeljito očistite od trave, operite i ubacite u lonac pa držite na srednje jakoj vatri da se sve školjke otvore. Sačuvajte dio tekućine koju su pustile, otprilike trećinu. U velikoj tavi na maslinovu ulju zazlatite češnjak i peršin pa potom dodajte otvorene školjke, krušne mrvice i tekućinu koju ste sačuvali od školjki te sve dobro promiješajte na laganoj vatri. Dodajte vino i vinski ocat (ili aceto balsamico), a po želji jelo zaljutite s malo sušenih ljutih papričica. Poslužite odmah.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.