Dan vafla u povijesti je označavao početak proljeća koji se slavio tako da se cijeli dan radi i jede ova slastica koja je nastala još negdje, pretpostavlja se, u 13., 14. stoljeću. Autor recepta je nepoznat, pronađene su samo upute nazvane 'Le Ménagier de Paris' koje je napisao Fancuz svojoj mladoj supruzi. Ubrzo je ovo jelo postalo omiljeni doručak diljem svijeta, a poslužilo je i kao zamjena za čašice za sladoled. Prodavaču sladoleda u Missouriju je ponestalo čašica za sladoled još 1904., pa je pitao prodavača vafla da mu pomogne. Savio je vafle i koristio ih za posluživanje sladoleda, a upravo tako su nastali korneti.
U početku su se pekli između dva tanjura, iznad vatre, a onda je Cornelius Swarthout 1869. godine izumio pekač kojeg je u Ameriku donio bivši predsjednik, Thomas Jefferson.
Vafli za doručak? Evo nekoliko odličnih ideja:
Naravno, obarali su se rekordi u jedenju i pravljenju ove slastice slične palačinkama, pa je tako najveći vafel na svijetu dugačak 2,4 metra i teži 50 kilograma. Rekord u jedenju oborio je Patrick Bertoletti koji je pojeo 29 komada u samo 10 minuta i tako s prvog mjesta maknuo Joeya Chestnuta koji je 2007. pojeo 23 komada u isto vrijeme.
Postoje tri vrste vafla:
Belgijski
Lagani su i hrskavi s dubokim grebenima, a u izradi se koristi kvasac.
Američki
U izradi se umjesto kvasca koristi prašak za pecivo.
Liege
Dolaze također iz Belgije, napravljeni su s kvascem, ali su mekši, smjesa je gušća i slađi su jer se na njih stavlja karamelizirani šećer.
Donosimo vam recept za savršene vafle koji možete isprobati već danas.
Sastojci:
26 dag glatkog brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
2 žlice šećera
2 jaja
6 žlica maslaca
3,5 dcl toplog mlijeka
Priprema:
U veću posudu dodajte brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer. Promiješajte da se sastojci međusobno povežu.
U drugu posudu dodajte jaja, otopljeni maslac i mlijeko i sve dobro izmiksajte.
Zatim tekuće sastojke dodajte u suhe i miksajte sve dok ne dobijete lijepu, glatku i malo gušću smjesu.
Kada se pekač za valfe zagrije, dodajte smjesu i pecite. Gotovi su onda kada poprime zlatnu boju.
Od ove količine sastojaka dobit ćete 7 do 8 vafla. Možete ih preliti javorovim sirupom i dodati šumsko voće.