NICO’S BISTRO I BAR NA EUROPSKOM TRGU

Dojmljiva reinterpretacija klasika – buncek s čipsom od kiselog zelja i kremom od hrena

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Dojmljiva reinterpretacija klasika – buncek s čipsom od kiselog zelja i kremom od hrena
26.11.2024.
u 07:00
Želja nam je bila ponuditi gostima dobro znane klasike, ali i iznenaditi ih nečim novim. Sezonske namirnice uvijek se moraju naći na jelovniku, kaže Marko Rundek.
Pogledaj originalni članak

Na zagrebačkoj gastrosceni velika je gužva i još veća konkurencija, ali, ako želite dobro jesti, uživati u lijepom ambijentu i probatinešto novo, primjerice custom made koktel, trebate znati kamo ići. Poznata zagrebačka gastronomska adresa Nico’s bistro i bar blista u novom ruhu nakon kratke stanke zbog preuređenja šetnice Ban centra na Europskom trgu. Iskoristili su i oni tu stanku za preuređenje i nedavno su ponovno otvorili svoja vrata. Prostor bistroa od 200 m2 u unutarnjem dijelu, koji se proteže na dvije etaže, doživio je najveće promjene. Odabrane su čiste linije i boje u jednostavnom spektru s finim materijalima od kojih se izdvajaju dizajnerske tapete, stolci i stolovi. Prozračan i prepoznatljivog stila koji odlikuje bistro, Nico’s je pun detalja poput velikih narančastih lampi ili pak velikog staklenog zida s ogledalima. Oni u prostor unose toplinu i privlače pažnju.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Zagreb: Ponuda hrane i koktela u Nico's Bar & Bistro-u

U prostoru prevladavaju zelena, zlatna i mint boja, koje već na ulazu u lokal osvajaju gosta, a tu je i velika prekrasna tapeta luksuznog brenda Loro Piana. Novim konceptom u bistrou su dobivene dvije zasebne sale koje sliče stilom uređenja, ali opet su različite. Na taj način gostima je dan izbor. Sve tri terase ovog bistroa u potpunosti su preuređene i od sada se može uživati u pravoj maloj zelenoj oazi u centru grada. Ono najzanimljivije svakako je novi jelovnik mladog šefa kuhinje Tibora Klobučara, koji se educirao u Istanbulu u poznatoj kuharskoj školi Cordon Bleu, a sada je imao potpunu slobodu u kreiranju jela koja će ove jeseni i zime zasigurno postati hit. Ideja ponude je bistro varijanta klasika i tradicionalnih jela sa sezonskim namirnicama.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Zagreb: Ponuda hrane i koktela u Nico's Bar & Bistro-u

Dodatno, ponuda je proširena dnevnim jelima za koja inspiraciju Tibor nalazi na obližnjoj tržnici Dolac. Veliku pozornost pridaju kvaliteti namirnica i njihovoj obradi kako bi sačuvali sve bitne okuse. U stalnoj je komunikaciji s dobavljačima kako bi na vrijeme uspjeli dobiti upravo one namirnice koje žele prezentirati u aktualnoj sezoni. Neka od najzanimljivijih jela svakako su usoljena bijela riba s ukiseljenom ljutikom, kremom od sira, gelom od limuna i uljem od peršina, pohani goveđi rep s kremom od čičoke, pr- ženim patlidžanom i chutneyem od šljive te drugi noviteti.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Zagreb: Ponuda hrane i koktela u Nico's Bar & Bistro-u

– Želja nam je bila ponuditi gostima dobro znane klasike, ali i iznenaditi ih nečim novim. Sezonske namirnice uvijek se moraju naći na jelovniku tako da ćemo, zapravo, uvijek imati nešto novo u ponudi – kaže nam voditelj i glavni sommelier Nico’sa Marko Rundek.I zaista, uvjerili smo se i sami da je jelovnik pametan miks klasičnih bistro jela poput tatarskog bifteka, ali i sezonskih, poput, recimo rižota od šumskih gljiva. Posebno nas se pak dojmila chefova reinterpretacija zagrebačkog klasika – bunceka sa zeljem. Pametno je napravio terinu od bunceka koja, osim što izgleda atraktivno, osvaja prepoznatljivim okusom bunceka, uz koju dolaze čips od kiselog zelja, ukiseljeni luk i krema od hrena. Sve moderno, sve fino i sve okusom vraća u djetinjstvo. Jelo koje se isplati probati.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Zagreb: Ponuda hrane i koktela u Nico's Bar & Bistro-u

Iznenađenje je da na meniju imaju jetricu, još jedno jelo koje je mnogima izbor u hladnim danima i koje bi si spravili i doma. Istina je da je ljudi ili vole ili ne vole, ali oni prvi obavezno je trebaju probati u ovom gastrokutku u središtu metropole. Ovo pomalo zaboravljeno jelo košta tek 15 eura (s prilogom). Od predjela valja spomenuti tempuru od hobotnice, koja je jedno od onih jela koje je zamišljeno za dijeljenje, ali kad je probate, napustit će vas želja da je dijelite s drugima. Da, toliko je dobra. U novom Nico’su velika je pažnja posvećena ponudi vina i ostalih pića. Na njihovoj se vinskoj listi nalazi stotinjak etiketa pomno biranih vina, raznih sorata i iz svih bitnijih svjetskih vinskih regija.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Zagreb: Ponuda hrane i koktela u Nico's Bar & Bistro-u

– Vinska karta prilično je široka i vjerujem da svatko može naći nešto za sebe. Posebno se ponosimo činjenicom da većinu vina s liste točimo na čaše, što nije čest slučaj – kaže Rundek. Valja reći i da imaju impresivnu listu ozbiljnih šampanjaca, tako da će ljubitelji mjehurića ovdje doći na svoje. Uz njega posao voditelja obavlja i Dragan Marković, koji nam je otkrio da su gosti oduševljeni kako glavnim jelima tako i predjelima koja se mogu međusobno dijeliti i pikati, što omogućava svima za stolom da isprobaju različite okuse.

Valja spomenuti i da sami rade svoju tjesteninu. Sve to dovodi nas do onog što mnoge zanima, a to je cijena. Moramo priznati da su cijene za mjesto s ovakvim konceptom, lokacijom i interijerom te velikim znanjem i iskustvom koji su uloženi u svaki detalj vrlo korektne. Rižoto s pancetom i šumskim gljivama platit ćete, recimo, 19 eura. Juhu nude za 6 eura, a jedan od specijaliteta koje vrijedi probati domaći su zapečeni štrukli čija je cijena 10 eura. Nijedno glavno jelo ne prelazi cijenu od 30 eura, uključujući, primjerice rib-eye odrezak od crne slavonske svinje, koji s prilozima košta 28 eura.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Zagreb: Ponuda hrane i koktela u Nico's Bar & Bistro-u

Ono što je svakako zanimljivo je i “specialty” kava te kokteli. U nadolazećim tjednima radit će razne tematske evente s koktelima koje će pripremati voditelj bara Matija Ivanišević sa svojim timom. Njegov Martini Dry, klasik koji će birati ljubitelji klasičnih minimalističkih alkoholnih koktela, prava je senzacija. Od same prezentacije do okusa. Matija je izabrao varijantu koja nam je i osobno draža, s džinom kao bazom. Imat će i posebnu ponudu za vrijeme adventa pa svakako svratite, ako ništa drugo na neki od koktela čija cijena neće prelaziti 10 eura. Uglavnom će biti povoljniji.

– Stalno ulažem u edukaciju i isprobavam nešto novo. Kokteli su pića koja imaju karakter, baš kao i ljudi, i neće se nužno svima sve svidjeti. Zato na listi imamo klasike koji su izdržali test vremena, ali i neke nove koktele koji tek stječu vjernu publiku. Ukratko, ako mislite da ne volite koktele, mogu samo reći da još niste probali onaj koji vam odgovara, a zato smo mi tu – kaže Ivanišević.

Nico’s bistro zaista je unikatno mjesto koje udara nove temelje kada je spoj bistroa i bara u pitanju te nam pruža novo višeosjetilno putovanje u intimnom ozračju idealnom za ukusan doručak s prijateljima, obiteljski ili poslovni ručak, popodnevno druženje ili obiteljska i poslovna okupljanja. A, ako vas još uvijek nismo nagovorili da svratite, možda vas privuče detalj da ćete ulazeći ili izlazeći iz Nico’sa vjerojatno naletjeti na izbornika hrvatske nogometne reprezentacije Zlatka Dalića, koji ima stan u istom kompleksu.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.