Zamisliti blagdane bez sitnih kolačića, gibanica, kremastih kolača i torti gotovo je nezamislivo. Za kraj godine, imaš pravo na slatko jer kako bolje dočekati novu godinu nego prefinim, slatkim i delikatnim okusima. Već se tradicionalno na društvenim mrežama svake blagdanske sezone „instaliraju“ hit slastice, čiji se recepti iskušavaju u kuhinjama mnogih domaćica. Istražili smo o kojim se to kolačima najviše priča ovih blagdana, sakupili recepte i otkrili pokoji mali trik kako da uspiju baš kao u najfinijim slastičarnicama. Donosimo pet dobrih ideja koje vrijedi isprobati te tako, umjesto već uobičajenih čokoladnih raspucanaca, predlažemo one s kremom od limuna, tradicionalnu tortu od sira zamijenili smo zimskom varijantom fudge torte od sira, umjesto omiljenih princes krafni, predlažemo tortu Karpatku, a imamo i recept za sočne cupcakese, mnogima omiljene cake dizajnerice Ive Erić.
Prhki raspucanci s kremom od limuna
Omiljeni čokoladni raspucanci dobili su citrusnu konkurenciju – prhke, ali sočne i kremaste raspucance s limunom. Oduševljavaju nas izgledom i osvježavajućim okusom i jedan su od favorita ovogodišnjih blagdana.
Sastojci za raspucance
250 g brašna
150 g maslaca (sobne temperature)
100 g šećera
1 jaje
prstohvat soli
Sastojci za kremu od limuna
4 jaja
150 g šećera
sok i kora 2 limuna
100 g maslaca
Priprema raspucanaca
Pomiješajte brašno i sol u posudi. U drugoj posudi umutite maslac i šećer dok ne postane kremasto. Dodajte jaje i dobro promiješajte. Postupno dodajte smjesu brašna i soli, miješajući dok se svi sastojci ne sjedine. Oblikujte tijesto u lopticu, umotajte je u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da se hladi 30 minuta. Prethodno zagrijte pećnicu na 180°C. U sredini svake kuglice napravite udubinu u koju ćete kasnije staviti kremu. Pecite raspucance u prethodno zagrijanoj pećnici 10 do 12 minuta.
Priprema kreme od limuna
Umutite jaja i šećer u posudi dok smjesa ne postane svijetla. Dodajte sok i koricu limuna i limun šećer pa sve zajedno dobro promiješajte. Prebacite smjesu u posudu i kuhajte na srednje jakoj vatri, neprestano miješajući, dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre i dodajte maslac, miješajući dok se maslac potpuno ne otopi. Ostavite kremu da se ohladi. Na ohlađene raspucance nanesite kremu od limuna. Poslužite i uživajte u osvježavajućem okusu!
Čokoladni fudge cheesecake
Zimska varijanta klasičnog cheesecakea uz notu gorkog kakaa, pravi je blagdanski klasik i slastica za uživanje. Jednostavna za pripremu, a puna okusa i nestaje u trenu.
Sastojci za biskvit
120 g glatkog brašna
4 pune žlice (oko 40 g) gorkog kakaa
3 žlice (oko 80 g) šećera
1 vrećica Dolcela vanilin šećera
125 g maslaca
2 žlice mlijeka
Sastojci za žutu kremu
500 g (krem) sira
130 g šećera
1 vrećica Dolcela vanilin šećera
2 jaja (XL)
Sastojci za čokoladnu kremu
250 g maslaca
4 jaja (XL)
200 g šećera
60 g glatkog brašna
Priprema tijesta
Okrugli kalup za torte, promjera 26 cm, obložite papirom za pečenje, a pećnicu zagrijte na 180°C. Otopite maslac. Izmiješajte brašno, kakao, šećere, dodajte mlijeko i topli maslac. Izmiješajte žlicom dok se sastojci povežu i dobijete kuglicu. Smjesa treba biti mekana, no ne smije se lijepiti. Tijesto utisnite u kalup i pecite 15 minuta, dok ne dobije mat boju. Pazite da ga ne prepečete jer zbog tamne boje može vam se činiti da ga treba malo duže peći. Ostavite da se hladi.
Priprema žute kreme
Dobro ocijedite sir, izmiksajte ga s jajima i umiješajte šećere. Rasporedite po ohlađenom biskvitu i stavite u frižider dok pripremate čokoladnu kremu. Pećnicu smanjite na 160°C.
Priprema čokoladne kreme
Otopite maslac i čokoladu u mikrovalnoj pećnici ili na laganoj vatri, miješajte da se sve sljubi. Dodajte šećer, jaja i brašno i izmiješajte žlicom. Pažljivo prelijte preko žute kreme, da je čokoladna krema pokrije u potpunosti. Pecite 50 do 60 minuta, dok korica ne počne lagano pucati. Ohladite, prvo na sobnu temperaturu, pa potom u hladnjaku.
Torta Karpatka s jabukama
Umjesto princes krafni ili kremšnita, ovih blagdana pripremite Karpatku, tradicionalnu poljsku tortu koja je spoj fine slastičarske torte s korama poput onih u princes krafnama. Bonus su jabuke, koje ovu slatku priču čine sočnom i voćnom.
Sastojci za kore
150 ml vode
100 ml mlijeka
100 g maslaca
prstohvat soli
pola žličice šećera
150 g brašna
5 jaja
Postupak pripreme kora
Pećnicu upalite na 200 stupnjeva. Dva kalupa promjera 26 cm obložite papirom za pečenje i još malo namastite po papiru i obruču kalupa. Ako nemate dva, pripremite jedan, pa ćete ispeći drugu polovicu nakon prve.
Mlijeko, vodu, maslac, sol i šećer stavite na srednje jaku vatru. Kuhajte dok se maslac ne otopi, pa pojačajte da prokuha. Maknite s vatre, ubacite prosijano brašno odjednom i kuhačom miješajte dok ne dobijete kuglicu, jednolično tijesto. Sad vratite na vatru, koju ste opet smanjili i kuhajte oko 2 minute, konstantno miješajući, odnosno vrteći tijesto po posudi.
Kad ste završili, tijesto ostavite 10-ak minuta da se hladi. Nakon toga ubacujte jedno po jedno jaje, s tim da svako mora biti dobro umiješano u tijesto. Možete koristiti mikser.
Tijesto podijelite na dva jednaka dijela. Tijesto lagano razmažite po pripremljenom kalupu. Pecite 20 do 25 minuta u zagrijanoj pećnici. Vidjet ćete da se tijesto jako nadiglo, ali spustit će se tijekom hlađenja. Nakon što se kora malo ohladi, prebacite je na pladanj na hlađenje, a vi pripremite kalup za drugu koru i sve ponovite.
Sastojci za kremu od jabuka
4 jabuke (500 g)
50 g šećera
50 g maslaca
1 vrećica Dolcela cimet šećera
100 ml vode
10 g Dolcela gussnela
Postupak pripreme kreme od jabuka
Jabuke očistite i ogulite pa narežite na sitne kockice. Ubacite ih u posudu s maslacem, šećerom i cimetom, pa pirjajte ili ukuhavajte dok jabuke ne omekane. Dodajte vodu u kojoj ste lijepo umiješali gussnel i kuhajte dok se sve ne zgusne. Ostavite da se krema hladi.
Sastojci za slatku kremu
750 ml mlijeka
150 g šećera
2 žumanjka (L)
60 g Dolcela gussnela
40 g glatkog brašna
150 g maslaca
Postupak za pripremu slatke kreme
600 ml mlijeka stavite kuhati s pola šećera. Preostalo mlijeko i šećer dobro izmutite sa žumanjcima pa dodajte i oba brašna. U tu smjesu dodajte kipuće mlijeko, miješajte da ne izbjegnete grudice. Zatim vratite u posudu za kuhanje i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Pokrijete prozirnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
Maslac sobne temperature miksajte da postane kremast, a zatim postupno ulijevajte ohlađenu kremu i miksajte dok ne dobijete lijepu kremu.
Slaganje Karpatke
Jednu koru stavite na pladanj za posluživanje. Vratite obruč od kalupa oko kore.
Istresite pripremljenu kremu i poravnajte. Zatim rasporedite ohlađenu kremu od jabuka i poravnajte. Na kraju stavite drugu koru. Poslužite tortu posutu šećerom u prahu ili prelivenu s malo karamele.
Kremasti i sočni cupcakesi
Oni su hit svake proslave i svečanog stola. Jednostavni za pripremu, a profinjeni izgledom, cupcakesi će oduševiti sve generacije. Imamo provjereni recept poznate cake dizajnerice Ive Erić za najsočnije blagdanske cupcakese.
Sastojci za biskvit
1 šalica oštrog brašna
1 šalica mekog brašna
1,5 šalica šećera
3/4 šalice kakaa
1 vrećica Dolcela praška za pecivo
1 žličica Dolcela soda bikarbone
1 šalica mlijeka
pola šalice ulja
pola šalice vruće vode
Sastojci za kremu/bijeli ganache
400 g bijele čokolade
450 ml Dolcela Šlag 5+
Sastojci za punjenje od maline
500 g malina
3 žlice šećera
1 žlica Dolcela gussnela
1 vrećica Dolcela vanilin šećera
Priprema biskvita
Pripremite prvo biskvit. Pomiješajte sve suhe sastojke u jednoj posudi, a odvojeno pomiješajte mokre (mlijeko i ulje). Ulijevajte suhe sastojke u mokre, miksajući, a nakon što se sve izmiješa, nastavite miksati još dvije minute. Ulijte vruću vodu i kratko izmiksajte dok se smjesa ne sjedini. Ulijte smjesu u papirnate košarice naslagane u kalup za cupcakese da zadrže oblik. Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 25 minuta.
Priprema kreme
Podijelite vrhnje na dva dijela: 130 ml i 320 ml. Nasjeckajte 400 g bijele čokolade u staklenu zdjelu pa prelijte sa 130 ml vrhnja i otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Nakon što se u potpunosti otopi, prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak minimalno tri sata. Ostatak vrhnja (320 ml) razradite u šlag. Izvadite smjesu čokolade i vrhnja iz hladnjaka i izmiksajte, postupno dodajući šlag. Krema je gotova kad je čvrsta. Za nadjev, stavite kuhati maline sa šećerom, konstantno miješajući. Kad se maline otope i većina vode ispari, zgusnite maline gussnelom otopljenim u vodi. Kad su svi elementi gotovi, cupcakese malo izdubite i napunite malinama ili drugim punjenjem (Podravka pekmez, Lino Lada). Bijelu kremu stavite u vrećice s nastavcima za dekoriranje i dekorirajte po želji.
Sadržaj donosimo u suradnji s Podravkom.