Sastojci u receptu dostatni su za litru limoncella, a naš je savjet da poduplate dozu imate li dovoljno limuna na raspolaganju. Recept je osmislila gastroblogerica Marija Herjavić Jerkić - zavirite na njezin Instagram profil i pronađite inspiraciju za svaki dan.
Limoncello
Sastojci:
500 ml vodke
korica 5 većih limuna
500 ml vode
250 g limun šećera
1 žlica vanilin šećera
Priprema:
Limune dobro operite četkom i ogulite koru na tanko, samo žuti dio, najbolje gulilicom za povrće. Ubacite ih u staklenku s poklopcem, prelijte vodkom, zatvorite staklenku i ostavite na hladnom i mračnom mjestu otprilike dva tjedna (može i u hladnjaku). Nakon dva tjedna skuhajte vodu i šećere, smanjite vatru i kuhajte desetak minuta dok se malo ne zgusne, tj. postane sirupasto. Ohladite i dodajte u smjesu alkohola i korice limuna. Promiješajte i ostavite još nekoliko dana ili barem nekoliko sati da se poveže. Po želji maknite koricu limuna ili prelijte limoncello u staklenu bocu.
Limun šećer pripremite tako da koricu domaćeg nešpricanog limuna ubacite u staklenku sa šećerom i ostavite neko vrijeme. Šećer će izgledati malo "nabito", kao kad se namoči pa ga prije korištenja malo izlupajte - bit će odličan u receptima u kojima se rastopi u tekućini. Možete ga prije upotrebe ubaciti u blender da se usitni.
Vanilin šećer pripremite tako da mahunu vanilije prerežete po dužini i stavite u šećer. Mahuna ostavlja fini miris i traje dugo. Kako trošite šećer, tako usipavajte novi sve dok miris mahune vanilije ne iščezne.