Mediteran u boci

Imate zalihu nešpricanog limuna? Pripremite domaći limoncello danas i za Uskrs uživajte u prekrasnim citrusnim aromama

Foto: Marija Herjavić Jerkić
Imate zalihu nešpricanog limuna? Pripremite domaći limoncello danas i za Uskrs uživajte u prekrasnim citrusnim aromama
01.03.2022.
u 14:39
Sve prirodno, bez umjetnih boja i aroma, oduševljava okusom, mirisom i bojom. U originalnom receptu nalaze se upute za domaći limun šećer i vanilin šećer, a možete koristiti i kupovne varijante.
Pogledaj originalni članak

Sastojci u receptu dostatni su za litru limoncella, a naš je savjet da poduplate dozu imate li dovoljno limuna na raspolaganju. Recept je osmislila gastroblogerica Marija Herjavić Jerkić - zavirite na njezin Instagram profil i pronađite inspiraciju za svaki dan.

Foto: Marija Herjavić Jerkić

Limoncello

Sastojci:

500 ml vodke
korica 5 većih limuna
500 ml vode
250 g limun šećera
1 žlica vanilin šećera

Foto: Marija Herjavić Jerkić

Priprema:

Limune dobro operite četkom i ogulite koru na tanko, samo žuti dio, najbolje gulilicom za povrće. Ubacite ih u staklenku s poklopcem, prelijte vodkom, zatvorite staklenku i ostavite na hladnom i mračnom mjestu otprilike dva tjedna (može i u hladnjaku). Nakon dva tjedna skuhajte vodu i šećere, smanjite vatru i kuhajte desetak minuta dok se malo ne zgusne, tj. postane sirupasto. Ohladite i dodajte u smjesu alkohola i korice limuna. Promiješajte i ostavite još nekoliko dana ili barem nekoliko sati da se poveže. Po želji maknite koricu limuna ili prelijte limoncello u staklenu bocu.

Foto: Marija Herjavić Jerkić

Limun šećer pripremite tako da koricu domaćeg nešpricanog limuna ubacite u staklenku sa šećerom i ostavite neko vrijeme. Šećer će izgledati malo "nabito", kao kad se namoči pa ga prije korištenja malo izlupajte - bit će odličan u receptima u kojima se rastopi u tekućini. Možete ga prije upotrebe ubaciti u blender da se usitni.

Vanilin šećer pripremite tako da mahunu vanilije prerežete po dužini i stavite u šećer. Mahuna ostavlja fini miris i traje dugo. Kako trošite šećer, tako usipavajte novi sve dok miris mahune vanilije ne iščezne.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.