nemojte griješiti

Je li zdravije jesti omlet, jaje na oko ili kuhano jaje?

Foto: Shutterstock
jaja
Foto: Shutterstock
jaja
Foto: pixabay
jaja
Foto: Shutterstock
jaja
Foto: Shutterstock
jaja
30.04.2019.
u 18:59
Postoji zaista puno varijacija pripreme ove namirnice, no jeste li se ikada upitali postoji li neki način koji je najzdraviji?
Pogledaj originalni članak

Jedno od najčešćih izbora namirnice za doručak su upravo jaja. Neki ih vole pripremati na određeni način, a neki vole kombinirati i eksperimentirati s novim načinom pripreme...

Punjena, tvrdo kuhana, na oko, omlet... Postoji zaista puno varijacija pripreme ove namirnice, no jeste li se ikada upitali postoji li neki način koji je `najzdraviji`?

Stručnjaci tvrde da način pripreme jaja može itekako utjecati na hranjivu vrijednost. Prvo, pazite na odabir masnoće koju ćete koristiti ako jaja pripremate u tavi. Koristite ona ulja koja su stabilna pri višim temperatura. Jaja pecite na, primjerice, kokosovom, ekstra djevičanskom maslinovom ili maslacu.

Kada je riječ o jajima, mnogi će spomenuti kolesterol kao izgovor da ovu namirnicu ne konzumiraju češće, no ono što je bitno znati jest činjenica da će doći do gubitka hranjivih tvari i povećanja količine oksidiranog kolesterola ako jaje prekuhate ili prepečete na tavi.

Ako ste na dijeti ili se pokušavate riješiti neželjenih kilograma, najbolja opcija za vas je da jaja kuhate u vodi. Dodajte ih salatama i povrću. Ako ih ipak volite više pripremati kao omlet, kombinirajte ih s, primjerice, kuhanim povrćem i orašastim plodovima. 

 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

VJ
vjaceslav
20:33 30.04.2019.

postoje i jaja pripremljena "na mornarski način", u floti poznato kao "dva ala . . bat mater", a pripremaju se na sljedeći način - jaja pečeta kao "na oko", a kada se već počmu stvrdnjavati zamutite ih kao da želite kajganu. u slast!

SA
sargu123
22:14 30.04.2019.

Dva jaja s kobasicom za potpuni doživljaj.