Jedno od najčešćih izbora namirnice za doručak su upravo jaja. Neki ih vole pripremati na određeni način, a neki vole kombinirati i eksperimentirati s novim načinom pripreme...
Punjena, tvrdo kuhana, na oko, omlet... Postoji zaista puno varijacija pripreme ove namirnice, no jeste li se ikada upitali postoji li neki način koji je `najzdraviji`?
Stručnjaci tvrde da način pripreme jaja može itekako utjecati na hranjivu vrijednost. Prvo, pazite na odabir masnoće koju ćete koristiti ako jaja pripremate u tavi. Koristite ona ulja koja su stabilna pri višim temperatura. Jaja pecite na, primjerice, kokosovom, ekstra djevičanskom maslinovom ili maslacu.
Kada je riječ o jajima, mnogi će spomenuti kolesterol kao izgovor da ovu namirnicu ne konzumiraju češće, no ono što je bitno znati jest činjenica da će doći do gubitka hranjivih tvari i povećanja količine oksidiranog kolesterola ako jaje prekuhate ili prepečete na tavi.
Ako ste na dijeti ili se pokušavate riješiti neželjenih kilograma, najbolja opcija za vas je da jaja kuhate u vodi. Dodajte ih salatama i povrću. Ako ih ipak volite više pripremati kao omlet, kombinirajte ih s, primjerice, kuhanim povrćem i orašastim plodovima.
postoje i jaja pripremljena "na mornarski način", u floti poznato kao "dva ala . . bat mater", a pripremaju se na sljedeći način - jaja pečeta kao "na oko", a kada se već počmu stvrdnjavati zamutite ih kao da želite kajganu. u slast!