jednostavno

Kad ti chef s Michelinovom zvjezdicom posluži jelo tvog djetinjstva, a tebi se oči napune suzama jer imaš osjećaj da je baka opet živa

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Kad ti chef s Michelinovom zvjezdicom posluži jelo tvog djetinjstva, a tebi se oči napune suzama jer imaš osjećaj da je baka opet živa
23.01.2022.
u 09:06
Bili smo u gostima kod Gorana Kočiša, chefa koji ponovo diše punim plućima i u rodnoj Slavoniji priprema svoj novi projekt koji će uskoro ugledati svjetlo dana. Goran nam je pripremio nekoliko jela, ali kad su na stol došle slavonske taške, zapravo "torbice" od tankog tijesta punjene domaćim pekmezom od šljiva, svi smo se u trenu raspametili.
Pogledaj originalni članak

Taške su tradicionalno jelo slavonsko-baranjskog kraja, a mogu se pripremiti od krumpirova tijesta ili jednostavno zamijesite tijesto od brašna i vode, važno je držati se zadanih omjera. Evo kako ih priprema Goran Kočiš.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Slavonske taške

Sastojci:

500 g glatkog brašna

prstohvat soli

1 jaje

2 dl mlake vode

domaći pekmez od šljiva

krušne mrvice

šećer

domaći kajmak, za posluživanje

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

Povežite u većoj posudi brašno i sol pa u sredinu razbijte jaje i krenite lagano miješati uz postupno dodavanje vode. Kad ste dobili kompaktnu smjesu prebacite tijesto na radnu površinu pa još mijesite rukama. Gotovo tijesto pustite malo da odmori pa ga zatim razvaljajte vrlo tanko, na otprilike 2 milimetra debljine. Narežite na trakice širine 3-4 cm pa na isti razmak stavite malo pekmeza od šljiva. Preklopite drugom trakom, nježno ali temeljito pritisnite rubove da pekmez ne bi tijekom kuhanja ispao i narežite taškice rezačem za tijesto. Ubacite ih u kipuću vodu i čim isplivaju prebacite u tavu u kojoj ste karamelizirali šećer i prezle. Sve malo promiješajte, premjestite na tanjur i poslužite s domaćim kajmakom.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Naravno, Goran je sam pripremio pekmez od domaćih slavonskih šljiva bez dodatka konzervansa. Umjesto toga, dok ih peče u pećnici on zadnjih sat vremena ulije malo alkoholnog octa što garantira da će godinu dana biti bez brige što se pekmeza tiče.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.