Zašto ne biste, umjesto da je naručite u svojoj omiljenoj slastičarnici, sami zasukali rukave i napravili tortu koja će sve prisutne ostaviti bez daha? Ovu divnu slatku kreaciju osmislila je gastroblogerica Marija Herjavić Jerkić u čiji smo se talent i kreativnost već stoput uvjerili.
Torta od lješnjaka i bijele čokolade
Biskvit:
8 bjelanjka
160 g šećera
160 g lješnjaka
40 g kukuruznog škroba
Krema:
2 žumanjka
250 ml mlijeka
25 g kukuruznog škroba
30 g šećera
15 g maslaca
200 ml slatkog vrhnja
100 g bijele čokolade
vanilija
Chantilly krema:
200 ml slatkog vrhnja
žlica šećera u prahu
aroma vanilije
Priprema:
Pjenasto umutite bjelanjke pa dodajte šećer. Kada se šećer otopi, dodajte škrob, mikserom sve sjedinite pa ubacite sitno mljevene pržene lješnjake. Prebacite na masni papir oblikujući 4 kruga (u dva velika lima za pečenje). Pecite na 160 stupnjeva tridesetak minuta. Izvadite iz pećnice i ohladite. Lješnjake pržite 15 minuta na 160 stupnjeva. Izvadite ih iz pećnice i malo protrljajte krpom da odvojite ljusku pa ih pažljivo sameljite da ne otpuste masnoću. Za kremu mlijeko s vanilijom zagrijte gotovo do vrenja i zatim lagano dodajte u pjenasto izrađene žumanjke sa šećerom i škrobom. Mlijeko prije dodavanja u kremu obavezno procijedite. Vratiti smjesu u lonac i kuhajte na laganoj vatri neprekidno miješajući dok se krema ne zgusne. Kad se zgusne, dodajte maslac i čokoladu i miješajte dok se ne otope. Kremu prekrijte prozirnom folijom tako da dodiruje kremu i pustite da se ohladi. Ohlađenu kremu malo obradite mikserom i na kraju špatulom umiješajte tučeno slatko vrhnje. Svaki biskvit premažite kremom i preklopite i na kraju premažite tortu izvana i ukrasite chantilly kremom koju ćete dobiti tako što ćete miskerom izraditi slatko vrhnje sa šećerom u prahu i vanilijom.