dobro je znati

Med kao zamjena za šećer? Novo istraživanje otkrilo koje prednosti donosi za organizam

Foto: Shutterstock
Med kao zamjena za šećer? Novo istraživanje otkrilo koje prednosti donosi za organizam
29.01.2023.
u 06:00
Jedan od istraživača primijetio je i da postoje razlike između prerađenog i sirovog meda
Pogledaj originalni članak

Konzumacija sirovog meda iz jednog cvjetnog izvora može poboljšati kontrolu šećera u krvi i sniziti razinu kolesterola ako se uzima u kontekstu zdrave prehrane, prema nedavnoj studiji objavljenoj u Nutrition Reviews, piše Fox News.

- Ovi rezultati su iznenađujući jer se med sastoji od oko 80% šećera. Ne kažemo da trebate početi jesti med ako trenutno izbjegavate šećer, ovo se više odnosi na zamjenu. Ako koristite konzumni šećer, sirup ili neki drugi zaslađivač, zamjena tih šećera za med može smanjiti kardio-metaboličke rizike - rekao je Tauseef Khan, viši istraživač na studiji i znanstveni suradnik u prehrambenim znanostima na Medicinskom fakultetu Temerty Sveučilišta u Torontu, u priopćenju za javnost.

6 mitova o kuhanju tjestenine: Kuhate li je i vi pogrešno?

Foto: Thinkstock
tjestenina
Foto: Thinkstock
tjestenina
Foto: Thinkstock
Tjestenina s orasima
Foto: Thinkstock
tjestenina
Foto: Thinkstock
Tjestenina, špageti
Foto: Thinkstock
Tjestenina s tunom

Istraživači iz Toronta proveli su sistematski pregled i meta-analizu 18 kliničkih ispitivanja koja su uključivala preko 1100 sudionika, kako bi utvrdili utjecaj meda na srce i metaboličke faktore rizika, navodi se u priopćenju studije.

 - U našoj studiji kombinirali smo rezultate svih ispitivanja meda na ljudima, koja su proučavala metaboličke bolesti- rekao je Khan.

Konzumacija meda bila je povezana s nižim razinama glukoze u krvi, ukupnog kolesterola i triglicerida. Khan je objasnio da je veličina smanjenja glukoze i kolesterola bila "klinički vrlo mala".

- Međutim, to pokazuje da nema štete u uzimanju meda, i da malo smanjenje također može biti dugoročno korisno - pojasnio je.

Khan je primijetio da postoji razlika između prerađenog i sirovog meda u zdravstvenim prednostima, pa je objasnio da konvencionalna prerada meda uključuje cijeđenje i filtriranje, a zatim zagrijavanje u kratkom vremenskom periodu, kako bi se smanjila vlaga i kvasac. To, kako kaže, omogućava lakšu manipulaciju medom, ali zapravo oštećuje med, a mnoga njegova bioaktivna jedinjenja gube svoj učinak.

Preporučio da ljudi razmotre dodavanje meda u svoju prehranu ako "uživaju u okusu i žele unijeti raznolikost u cjelokupni hranjivi obrazac prehrane".Također je napomenuo da bi ljudi mogli eksperimentirati sa zamjenom šećera medom, no da trebaju imati na umu da med ima slađi ukus, pa bi bile potrebne manje količine. 

Konzumiranje previše soli može oslabiti imunitet, tvrdi novo istraživanje:

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.