Nakon što je, komentirajući visoke cijene kruha u Hrvatskoj, ministar gospodarstva Ante Šušnjar savjetovao ljudima da češće peku kruh kod kuće kako bi uštedjeli, društvene mreže su se užarile. I dok pojedinci tvrde kako s domaćim kruhom nema uštede, drugi dijele recepte za domaću deliciju. Njih ne nedostaje, s obzirom da su mnogi kruh kod kuće češće počeli pripremati još za vrijeme pandemije covida-19, a i zatvaranje trgovina nedjeljom pridonijelo je popularizaciji toga trenda.
Ljubitelji domaćeg kruha navode njegove brojne prednosti u odnosu na kupovni. Prvo, znate točno što se nalazi u njemu, odnosno znate da vaš proizvod ne sadrži kemijske aditive i konzervanse. Drugo, možete prilagoditi recepte vlastitim željama i potrebama, koristeći primjerice integralno ili bezglutenske brašno te razne dodatke, a treće, miris svježe pečenog kruha u vašem domu jednostavno je nezamjenjiv. U nastavku donosimo nekoliko jednostavnih recepata za razne vrste kruha koje možete isprobati u vlastitoj kuhinji.
Klasični bijeli kruh: Za pripremu vam je potrebno 500 grama bijelog brašna, 300 mililitara tople vode, 2 žličice soli, 7 grama suhog kvasca, 1 žlica šećera te 2 žlice maslinovog ulja. Pomiješajte kvasac, šećer i toplu vodu, ostavite da odstoji 10 minuta. Dodajte brašno, sol i maslinovo ulje te zamijesite tijesto. Ostavite da se diže sat vremena, oblikujte kruh i pecite na 200°C oko 45 minuta.
Integralni kruh: Pripremite 300 grama integralnog brašna, 200 grama bijelog brašna, 300 mililitara tople vode, 7 grama suhog kvasca, 2 žličice soli i 1 žlicu meda. Pomiješajte kvasac, med i vodu, ostavite 10 minuta. Dodajte oba brašna i sol, zamijesite tijesto i ostavite da naraste. Oblikujte i pecite na 200°C oko 45 minuta.
Bezglutenski kruh: Ako ste osjetljivi na gluten, onda je ovo prava poslastica za vas. Bit će vam potrebno 400 grama bezglutenskog brašna, 1 žličica praška za pecivo, 300 mililitara tople vode, 2 žlice maslinovog ulja te 1 žličica soli. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Dodajte vodu i ulje, zamijesite tijesto i stavite u prethodno namašćen kalup. Pecite na 180°C oko 40 minuta.
GALERIJA Astrološka predviđanja za 2025: Jedan znak čeka ogroman dobitak, a drugom se potpuno mijenja život!
Bučin kruh: Za pripremu ovog slasnog kruha trebat će vam 400 grama pšeničnog brašna, 100 grama bučinog brašna, 300 mililitara tople vode, 7 grama suhog kvasca, 2 žličice soli, 2 žlice bučinog ulja i 1 žlica meda. Pomiješajte kvasac, med i vodu, ostavite 10 minuta. Dodajte oba brašna, sol i bučino ulje. Zamijesite tijesto i ostavite da naraste. Oblikujte kruh, stavite na pleh i pecite na 200°C oko 45 minuta. Po želju, u tijesto možete umijesiti i šaku prženih bučinih koštica.
Kukuruzni kruh: Nekada jelo siromašnih, danas slasna delicija za kojom svi rado posežemo. Za ovaj kruh pripremite 300 grama kukuruznog brašna, 200 grama pšeničnog brašna, 300 mililitara tople vode, 7 grama suhog kvasca, 2 žličice soli, 1 žlicu šećera i 2 žlice maslinovog ulja. Pomiješajte kvasac, šećer i vodu, ostavite da odstoji 10 minuta. Dodajte oba brašna, sol i maslinovo ulje, zamijesite tijesto. Ostavite da naraste 1 sat, oblikujte i pecite na 200°C oko 45 minuta.
Najapsurdnija pitanja o Hrvatima: "Zašto jedete toliko kruha", "Ne spavaju li ljudi ovdje na žitu?"