Iz pećnice je i povrće ukusnije...

Niste ljubitelj povrća? To će se promijeniti kad probate pečene tikvice i prokulice!

Foto: Shutterstock
Niste ljubitelj povrća? To će se promijeniti kad probate pečene tikvice i prokulice!
12.10.2021.
u 16:30
Kad se ispeku u pećnici i i dobiju hrskavu koricu i karamelizirani okus, tikvice i prokulice će biti draže i onima koji ih nikada nisu voljeli...
Pogledaj originalni članak

Ako razmišljate o tome da promijenite prehrambene navike i počnete jesti više zdravog povrća, provjerite ima li zaista svako povrće bolji okus kad se ispeče! 

Naime pečenje povrća osigurava hrskavu teksturu i karamelizirani okus koje je nemoguće dobiti bilo kojom drugom teričkom obradom  Evo dvije odlične i jednostavne ideje s portala Bhg:

Otvoren novi posjetiteljski centar Parka prirode Lonjsko polje

Foto: Park prirode Lonjsko polje
Foto: Park prirode Lonjsko polje
Foto: Park prirode Lonjsko polje
Foto: Park prirode Lonjsko polje
Foto: Park prirode Lonjsko polje
Foto: Park prirode Lonjsko polje
Foto: Park prirode Lonjsko polje
Foto: Park prirode Lonjsko polje
Foto: Park prirode Lonjsko polje
Foto: Park prirode Lonjsko polje
Foto: Park prirode Lonjsko polje
Foto: Park prirode Lonjsko polje
Foto: Park prirode Lonjsko polje
Foto: Park prirode Lonjsko polje
Foto: Park prirode Lonjsko polje

Hrskave pečene tikvice s parmezanom

Priprema: 45 minuta, 20 minuta za pripremu i 25 minuta za pečenje

Sastojci za 4 osobe:

Tri veće ili četiri manje tikvice, oguljene s izvađenim sjemenkama i narezane na komadiče

2 žlice maslinovog ulja

½ žličice soli

⅛ žličice crnog papra

⅓ šalice naribanog parmezana

¼ žličice suhe majčine dušice, kadulje ili bosiljka, zdrobljene

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220°C. Posudu za pečenje premažite bučinim i drugim biljnim uljem i stavite tikvice. Još ih malo prelijte uljem i pospite solju i paprom.

Pecite 15 minuta. Promiješajte, pa pecite još pet minuta. Umiješajte sir i majčinu dušicu. Pecite još pet minuta ili dok tikvice ne omekšaju.

Pečene prokulice sa slaninom

Priprema: 30 minuta 

Sastojci za 4 osobe:

1 kilogram prokulica, prepolovljenih ili narezanih na četvrtine

2 žlice balzamica

1 žlica maslinovog ulja

¼ žličice soli

¼ žličice crnog papra

2 fete slanine, skuhane i narezane na komadiće 

2 žličice usitnjene korice limuna 

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200ºC. Vatrostalnu posudu za za pečenje obložite folijom, pa stavite prokulice. Prelijte ih s 1 žlicom balzamica i 1 žlicom maslinovog ulja, pospite solju i paprom.

Pecite 15 do 20 minuta ili dok ne postanu hrskavo-smeđe, miješajući svakih 5 minuta. Kad ih izvadite, prelijte ih s preostalom žlicom. balzamica i pospite slaninom i koricom limuna po želji.

Pogledajte predivnu reakciju malenog dječaka koji je na poklon dobio štene psića! ❤

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MO
montello
15:07 13.10.2021.

ja bez povrca ne mogu