Ako razmišljate o tome da promijenite prehrambene navike i počnete jesti više zdravog povrća, provjerite ima li zaista svako povrće bolji okus kad se ispeče!
Naime pečenje povrća osigurava hrskavu teksturu i karamelizirani okus koje je nemoguće dobiti bilo kojom drugom teričkom obradom Evo dvije odlične i jednostavne ideje s portala Bhg:
Otvoren novi posjetiteljski centar Parka prirode Lonjsko polje
Hrskave pečene tikvice s parmezanom
Priprema: 45 minuta, 20 minuta za pripremu i 25 minuta za pečenje
Sastojci za 4 osobe:
Tri veće ili četiri manje tikvice, oguljene s izvađenim sjemenkama i narezane na komadiče
2 žlice maslinovog ulja
½ žličice soli
⅛ žličice crnog papra
⅓ šalice naribanog parmezana
¼ žličice suhe majčine dušice, kadulje ili bosiljka, zdrobljene
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220°C. Posudu za pečenje premažite bučinim i drugim biljnim uljem i stavite tikvice. Još ih malo prelijte uljem i pospite solju i paprom.
Pecite 15 minuta. Promiješajte, pa pecite još pet minuta. Umiješajte sir i majčinu dušicu. Pecite još pet minuta ili dok tikvice ne omekšaju.
Pečene prokulice sa slaninom
Priprema: 30 minuta
Sastojci za 4 osobe:
1 kilogram prokulica, prepolovljenih ili narezanih na četvrtine
2 žlice balzamica
1 žlica maslinovog ulja
¼ žličice soli
¼ žličice crnog papra
2 fete slanine, skuhane i narezane na komadiće
2 žličice usitnjene korice limuna
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200ºC. Vatrostalnu posudu za za pečenje obložite folijom, pa stavite prokulice. Prelijte ih s 1 žlicom balzamica i 1 žlicom maslinovog ulja, pospite solju i paprom.
Pecite 15 do 20 minuta ili dok ne postanu hrskavo-smeđe, miješajući svakih 5 minuta. Kad ih izvadite, prelijte ih s preostalom žlicom. balzamica i pospite slaninom i koricom limuna po želji.
Pogledajte predivnu reakciju malenog dječaka koji je na poklon dobio štene psića! ❤
ja bez povrca ne mogu