Savršeno

Od starog kruha pripremite slasnu deliciju koju Istrijani toliko vole da se čak i natječu tko će napraviti bolju

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Od starog kruha pripremite slasnu deliciju koju Istrijani toliko vole da se čak i natječu tko će napraviti bolju
13.05.2022.
u 06:25
Nedeva je autohtono jelo sa sjevera Istre koje se priprema od starog kruha i svega nekoliko sastojaka: sira, jaja i začina. U naselju Sovinjska Brda u povodu obilježavanja lokalnog sajma Svete Jelene 2019. godine održalo se prvo kulinarsko natjecanje u pripremi nedeve.
Pogledaj originalni članak

Tradicionalno jelo nedeva nekoć se na stolu mogla naći samo u posebnim prigodama jer za pripremu je potrebno potrošiti puno sira i domaćih jaja što su si skromne domaćice mogle rijetko priuštiti. I danas svaka kuća ima svoj recept za nedevu, a omjer dobro poznatih sastojaka obiteljska je tajna koja se dobro čuva i prenosi iz generacije u generaciju.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Kako se u njezinoj obitelji pripremala nedeva, otkrila nam je ugledna istarska vinarka Antonella Kozlović. - Nedeva je tipično istarsko jelo kojim se iskoristi sve ono što imaš u smočnici ili hladnjaku. Priprema se od starog kruha od kojeg se uzima samo sredina, stavi se podjednaka količina naribanog sira (bolji su tvrdi sirevi), zamiješa se par domaćih jaja (jaja se dodaje toliko da smjesa bude mekana), malo mlijeka i maslinova ulja. To jako dobro zamiješamo i onda ako ćemo jesti "na suho" napravimo veće komade (štruce) koje ćemo kasnije rezati na kriške ili ako želimo jesti u juhi napravimo žličnjake i ubacimo ih u juhu.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

I štrucu nedeve, koju ćete narezati na kriške i ponuditi gostima, treba kuhati u kokošjoj juhi - što je duže kuhate bit će ukusnija. Prijedlog je da taj postupak traje od 20 do 40 minuta, a gotovu nedevu možete poslužiti uz kuhano meso iz juhe.

U nekim se pak krajevima nedeva koristi kao nadjev za pečeno pile ili se puni u crijevo za kobasice i reže na deblje kriške. Koliko kuća, toliko recepata!

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.