Od domaćeg mlijeka koje farmeri odnedavno nude kroz mljekomate finije su i pite i štrukle, a mnogim mlađim obiteljima s više djece pravo je otkriće. Tako smo na mljekomatu farme Vrhovec zatekli Zaprešićanku Ankicu Kovač kako kupuje više boca mlijeka.
-Od njega spravljam mladi sir za tradicionalnu bosansku pitu (savijaču), koju voli i suprug Draško i dvije kćerke, a osim tradicije štos je baš u mlijeku i siru, koji nije kiselkast kao kupovni. Radim ga s kvascem od jogurta (tri na dvije litre mlijeka) postupno zagrijavajući, a poslije grušanja se ocijedi. Također od kvalitetnog brašna radim domaće tijesto, a rolice mogu biti po želji i s drugim nadjevima. -
Svejedno u kakvu kolaču, ako su sastojci kvalitetni i visokovrijedni, i pitama i gibanicama, štruklima i štrudlama možemo se podičiti Europi svojom izvornom i tradicijskom gastronomijom, samo je najprije sami moramo što bolje upoznati i favorizirati,