Odaziv je bio iznad svih očekivanja, a ova je nova i jedinstvena manifestacija u Osijek privukla sudionike iz Ljubljane, Novog Sada, Splita i Zagreba, ali i iz bližih gradova poput Slavonskog Broda, Vukovara i Našica.
Sve je započelo u veličanstvenom ambijentu Arheološkog muzeja, prigodno smještenom na nekadašnjem Weinplatzu (Vinskom trgu), današnjem Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi. Uz odličnu vinil glazbu i elegantne plesače predstavljeno je deset baranjskih i erdutskih vina, vinara s osječkom adresom. Uz stručno vodstvo sommeliera i poznavatelja mnogobrojnih vinskih priča Damira Zrne te Zorana Vorkapića i Albina Smiljana, polaznika CafeWineSchool u Bordeauxu, uživalo se u različitim okusima i aromama, a uz vino je predstavljena i rakija Jedna. Radionicu je posjetio i pravi osječki pandur koji je vinoljupcima govorio o vinskim zgodama i nezgodama iz prošlosti Tvrđe, dok je za sam završetak osvježavajućim i inovativnim vinskim koktelima publiku oduševila miksologinja Stela Baričević. Masterclassu su prisustvovali i gosti iz Ljubljane koji su se oduševili vinskom ponudom, ali i novim konceptom vinske radionice s dozom zabavnog sadržaja.
Drugi dan osječkog Wine and Walka započeo je u subotnje popodne na glavnom Trgu Ante Starčevića gdje su sudionici koji su platili „bećarinu“ (stari namet iz 18. st. kojim se globio svatko tko se u kasne sate skitao gradom) preuzeli svoje startne pakete u vinskoj kućici.
Na trgu se smjestila i prva vinska postaja u prigodno ukrašenom tramvaju u kojem su se mogla kušati vina vinarija Iuris i Erdutskih vinograda. Posjetitelji su saznali i da je upravo Osijek imao prvi tramvaj u Hrvatskoj koji je dobio još davne 1884. godine.
Vinske ekipe šetnju su u pratnji svojih vodiča nastavili najljepšom ulicom u gradu, Europskom avenijom, i ušetali u dvorište Muzeja likovnih umjetnosti gdje ih je dočekala vinska okrijepa vinarija Royal Hill i Kalazić te ukusne delikatese u obliku štapića od sira, maka, paprike i drugih domaćih dodataka. Za gastronomsku ponudu na postajama pobrinuli su se učenici i učitelji Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole u Osijeku. Svi koji su na licu mjesta oslikali i vinsku razglednicu ujedno su si omogućili besplatan posjet Muzeju likovnih umjetnosti do kraja lipnja!
Treća vinska točka smjestila se uz sam rub Parka kralja Petra Krešimira IV., podno Sokolskog doma, gdje je sudionike raspjevao i rasplesao sjajni Dinko Pleša. Osim u trima vrhunskim vinima vinarija Antunović, Siber i Brzica, posjetitelji su mogli uživati i u vinogradarskom gulašu.
Posljednja službena vinska postaja smjestila se u zelenoj oazi Parka kralja Držislava, u predivnom ružičnjaku u kojem je zasađena i najstarija vinova loza na svijetu iz prijateljskog grada Maribora. Tamo su posjetitelje oduševili studenti osječke Akademije koji su na zabavan način ispričali i otpjevali priče o „bećarini“ i drugim činjenicama i legendama iz prošlosti. Za vinsku okrijepu pobrinule su se vinarije Josić, Kusić i Svijetli dvori, a za slatku završnicu gostima su ponuđene čokoladne Sofijine praline đakovačkih učenika strukovne škole.
Sve je zaokružio Urban Wine Party kod Kulturnog centra Osijek uz nastup NO Jazz Benda, svjetlosne kulise, 360 photo bootha i gastronomsku ponudu, a zabava se nastavila do kasnih noćnih sati!
Projekt Turističke zajednice grada Osijeka podržavaju partneri Hrvatska turistička zajednica, Grad Osijek, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, Regionalni centar kompetentnosti Osijek, Kulturni centar Osijek i Glas Slavonije d. d.