Koristile su je naše bake, a onda je godinama bila zanemarena i zaboravljena. No, čini se kako se sada sirutka na velika vrata vraća u brojne kuhinje. Nije ni čudo, s obzirom da je taj tekući nusproizvod koji nastaje prilikom proizvodnje sira ili jogurta bogat hranjivim tvarima poput proteina, vitamina B, kalcija i laktoze. Mnogi su prepoznali ta korisna svojstva pa se sirutka danas koristi u prehrambenoj industriji, a njezinu vrijednost prvenstveno prepoznaju sportaši koji je koriste za izgradnju mišićne mase zbog visokog udjela proteina.
Međutim, njezina primjena seže daleko dalje od toga. U kuhinji, sirutka može biti iznimno korisna, posebno u pripremi pekarskih proizvoda, marinada, pa čak i pića. Ima blago kiseli okus, što je čini odličnim dodatkom u raznim jelima. Osim što može poboljšati teksturu i nutritivnu vrijednost hrane, pomaže i u procesu fermentacije, što je posebno korisno kod izrade tijesta i kiselih proizvoda. Pronašli smo četiri recepta s ovom ukusnom i zdravom namirnicom.
Kruh sa sirutkom: Za pripremu ove delicije trebat će vam 500 g glatkog brašna, 250 ml sirutke, 1 žličica soli, 1 žličica šećera, 1 žličica suhog kvasca. U zdjeli pomiješajte brašno, sol, šećer i kvasac. Dodajte sirutku i zamijesite tijesto dok ne postane glatko. Ostavite tijesto da se diže 1-2 sata, zatim ga premijesite i oblikujte u štrucu. Pecite na 200°C oko 30 minuta ili dok kora ne postane zlatna.
GALERIJA Evo kako napraviti 'lažni' ajvar gotov za samo 30 minuta, a jednako ukusan
Palačinke sa sirutkom: Pripremite 200 g brašna, 250 ml sirutke, 2 jaja, 1 žlicu šećera i prstohvat soli. U zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol. U drugoj zdjeli umutite jaja i dodajte sirutku. Pomiješajte sve sastojke i pržite palačinke na zagrijanoj tavi dok ne postanu zlatne.
Smoothie sa sirutkom: Za ovaj ukusan obrok kojim možete započeti dan treba vam svega nekoliko minuta. Od sastojaka pripremite 1 bananu, 150 ml sirutke, 100 g šumskog voća (smrznutog ili svježeg) i 1 žličicu meda. Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne postane glatko. Osim kao doručak, ovaj smoothie može poslužiti kao savršen obrok nakon vježbanja.
VEZANI ČLANCI:
Marinada za meso sa sirutkom: Želite li iznenaditi goste pečenjem kakvo do sada još nisu kušali, onda svakako isprobajte marinadu sa sirutkom. Za pripremu će vam trebati 300 ml sirutke, 2 nasjeckana režnja češnjaka, 1 žličica soli, 1 žličica papra i 1 žlica maslinovog ulja. Pomiješajte sve sastojke i meso stavite u marinadu. Ostavite da se marinira barem 2 sata prije pečenja, no najbolje bi ga bilo ostaviti u marinadi preko noći. Sirutka će meso omekšati i dati mu bogat okus.
Alfie (80) nakon 20 godina vidio brata i sestru zahvaljujući svom psu ❤🐕