Ovim savršenim jelom razveselite obitelj ili društvo, osobito ako obožavaju morske specijalitete ili još bolje – zaputite se na Pelješac dok još traje Festival soli i ukradite koji dan ljeta…
Pečena riba u soli
Sastojci:
krupna morska sol, stonska
riba s više ljusaka, brancin, orada, škarpina...
Za posluživanje:
maslinovo ulje
kriške limuna
stonski solni cvijet
rikola, cherry rajčice, motar
Priprema:
Krupnu stonsku sol samo malo navlažite. Ribi odstranite škrge i crijeva, operite je i posušite. Na lim za pečenje stavite navlaženu sol, u sloju debljine jednog centimetra.
Na sol položite ribu i obložite je solju. Ako su manje ribe, stavite ih u lim jednu do druge s razmakom od dva centimetra te sve obložite ostatkom soli i pecite u pećnici na 200 stupnjeva. Ovisno o veličini ribe, pečenje traje od 45 minuta do sat i 25 minuta.
Pečenu ribu izvadite iz pećnice. Obloženu sol po sredini presijecite satarom ili većim nožem, skinite je kao kalup, a uz sol će se zalijepiti i riblje ljuske.
Lagano s ribe odstranite ostatke soli, a filetiranu ribu servirajte na tanjur uz dodatak maslinova ulja i kriške limuna.
Ribu možete poslužiti uz rikolu, cherry rajčice i motar začinjene maslinovim uljem, octom i stonskim solnim cvijetom. Ovako pripremljena riba je neslana. U Vili Koruni u Malom Stonu gosti ju sami sole solnim cvijetom iz Stonske solane.