Ručak za čistu peticu

Riba u soli ozbiljan je specijalitet, naučite od znalca kako je pripremiti da na stol dođe u savršenom izdanju!

Foto: Arhiva TZ općine Ston
Riba u soli ozbiljan je specijalitet, naučite od znalca kako je pripremiti da na stol dođe u savršenom izdanju!
11.09.2022.
u 07:00
Pečena ribu uvaljana u stonskoj soli za svaku je preporuku. Gospar Sveto Pejić, vlasnik Solane Ston i Vile Korune iz Malog Stona otkrio nam je recept za ovo prefino jelo, uz savjet da za pripremu odaberete ribu s više ljusaka, poput pagre, zubaca, kirnje, brancina, orade, škarpine, gofa...
Pogledaj originalni članak

Ovim savršenim jelom razveselite obitelj ili društvo, osobito ako obožavaju morske specijalitete ili još bolje – zaputite se na Pelješac dok još traje Festival soli i ukradite koji dan ljeta…

Foto: Arhiva TZ općine Ston

Pečena riba u soli

Sastojci:

krupna morska sol, stonska

riba s više ljusaka, brancin, orada, škarpina...

Za posluživanje:

maslinovo ulje

kriške limuna

stonski solni cvijet

rikola, cherry rajčice, motar

Priprema:

Krupnu stonsku sol samo malo navlažite. Ribi odstranite škrge i crijeva, operite je i posušite. Na lim za pečenje stavite navlaženu sol, u sloju debljine jednog centimetra.

Na sol položite ribu i obložite je solju. Ako su manje ribe, stavite ih u lim jednu do druge s razmakom od dva centimetra te sve obložite ostatkom soli i pecite u pećnici na 200 stupnjeva. Ovisno o veličini ribe, pečenje traje od 45 minuta do sat i 25 minuta.

Pečenu ribu izvadite iz pećnice. Obloženu sol po sredini presijecite satarom ili većim nožem, skinite je kao kalup, a uz sol će se zalijepiti i riblje ljuske.

Lagano s ribe odstranite ostatke soli, a filetiranu ribu servirajte na tanjur uz dodatak maslinova ulja i kriške limuna.

Ribu možete poslužiti uz rikolu, cherry rajčice i motar začinjene maslinovim uljem, octom i stonskim solnim cvijetom. Ovako pripremljena riba je neslana. U Vili Koruni u Malom Stonu gosti ju sami sole solnim cvijetom iz Stonske solane.

Foto: Arhiva TZ općine Ston

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.