Soffioni Abruzzesi su slatki mali talijanski kolačići ili muffini punjeni pahuljastom kremom od ricotte. Priprema je jednostavna, a okus naprosto božanstven!
Soffioni abruzzesi
Za tijesto:
150 g brašna
žličica soli
1 jaje
2 žlice maslinova ulja
3 žlice šećera
Za nadjev:
2 jaja
5 žlica šećera
1 limun s koricom
200 g ricotta sira
1 žličica ekstrakta vanilije
¼ žličice limunova soka
1 žlica šećera u prahu po želji
Priprema:
Prvo napravite prhko tijesto. U posudi srednje veličine pomiješajte sol i brašno. U većoj posudi pjenjačom istucite jaje samo dok se bjelanjak i žumanjak ne sjedine. Umutite ulje i šećer. Dodajte smjesu prosijanog brašna i soli i prvo miješajte tijesto žlicom, a zatim mijesite rukama dok se svi sastojci ne sjedine i tijesto ne bude glatko. Zarolajte ga u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 1 sat. Dok tijesto odmara, napravite kremu. Odvojite preostala 2 žumanjka od bjelanjaka. U zdjelu sa žumanjcima dodajte šećer i limunovu koricu. Miksajte dok smjesa ne postane pahuljasta i svijetla (oko 5 minuta). Dodajte ricotta sir, ekstrakt vanilije i nastavite miješati dok krema ne postane glatka. U zdjelu s bjelanjcima dodajte limunov sok i mikserom umutite bjelanjke u čvrst snijeg. Špatulom polako umiješajte bjelanjke u kremu od ricotte. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i lagano pospite šupljine kalupa za muffine s malo brašna. Izvadite tijesto iz hladnjaka i podijelite na 6 dijelova. Radnu površinu i valjak lagano pospite brašnom i svaki komad tijesta razvaljajte u oblik kvadrata. Rasporedite ih u kalupu i ostavite vrhove da vire. Napunite kremom od ricotte i preklopite viškom tijesta. Pecite 30 minuta bez otvaranja pećnice, smanjite temperaturu na 175 stupnjeva i nastavite peći 15-20 minuta dok vrhovi ne porumene. Izvadite kalup iz pećnice, ostavite da se soffioni ohlade pa ih izvadite iz kalupa i po želji pospite šećerom u prahu.