recept za čuvanje

'Tijesto mijesite i razvlačite po radnoj plohi dok ne iznemognete...'

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
'Tijesto mijesite i razvlačite po radnoj plohi dok ne iznemognete...'
23.05.2022.
u 06:32
Za ovaj ćete se kolač očigledno morati malo pomučiti. Recept smo posudili od Dragane Dilparić, vlasnice kavane Darling & Shegrts poznate po svom osebujnom stilu zbog kojeg se ovdje uvijek traži stol više. I zbog ove famozne savijače, naravno!
Pogledaj originalni članak

Da ne bi bilo zabune – zabavan u ovom slučaju ne znači i neozbiljan! Štoviše, prateći upute napokon ćete naučiti kako razvući najtanje i najfinije domaće kore za savijaču, a pritom ćete se – čitajući Draganine upute – nasmijati do suza i uživati u poslu kojeg se dosad možda niste usudili prihvatiti. Evo i recepta!

Draganina savijača od trešanja

Vučeno tijesto:

600 g glatkog brašna

4 dl tople vode

ulja koliko vam “ispadne” kada onako jednom ili dva puta proletite preko zdjele

malo soli

Priprema:

Umiješajte sastojke mikserom da se dobro povežu. Nakon toga zasučite rukave i navalite na tijesto kao da sutra ne postoji. Mijesite ga i razvlačite po radnoj plohi dok ne iznemognete. Barem 15 minuta. Nakon toga uzmite tijesto u ruke i lupajte s njim po toj plohi najmanje 100 puta. Ovo nije zezancija. Ovo je postupak kojim oslobađamo gluten nakon kojeg tijesto postaje meko i podatno, gotovo pa pjenasto. Kad ste ga izmlatili, oblikujte loptu i dobro nauljite. Ostavite ga nauljenog na nekom toplom mjestu da odmori najmanje sat vremena. Do tada priredite stol i stolnjak na kojem ćete razvlačiti tijesto. Malo “chillajte”. Ili pripremajte trešnje. Vadite im koštice...

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Za nadjev sam očistila najmanje 1 kg, a može i 1,5 kg trešanja. Za štrudlu ne moraju biti hrušt jer su za nju ionako predebele, ali pazite da su sočne i da ipak imaju nešto mesa. Zašećerila bih s otprilike 100 grama šećera. Zapravo ne znam s koliko jer količina ovisi o slatkoći trešanja. To možete i sami odrediti kada ih probate nakon što ste dodali ovih 100 grama. Dodajte i vanilin šećer. Bar jednu vrećicu.

Kad se tijesto odmorilo, lagano ga prvo na stolu razvaljajte i onda ga nježno razvlačite rukama. Budite uistinu nježni; činite to gornjim dijelom šake da ga prstima ne biste probušili... Otrgnite krajeve i pustite nakratko da se kora/tijesto malo osuši. Ubacite nadjev, rolajte i stavljajte u nauljeni pleh.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 160-170 stupnjeva 30-40 minuta. Namjerno ne dajem točnu minutažu jer nemam pojma; ja ga počnem gledati nakon 30-ak minuta i onda odredim koliko još. Možete odozgo namazati s malo otopljenog maslaca kako bi štrudla dobila još nevjerojatniji okus...


Uradi sam

Nikad skuplji sladoled? Napravite ga sami! Ovo su jedina tri recepta koje ćete trebati kad se poželite rashladiti

Mudra izreka kaže da sreću ne možeš kupiti, ali možeš sladoled – a to je ista stvar! Božanstveni desert koji dolazi u tisuću boja, oblika i okusa pa čak i u zimskoj varijanti simbolizira sve što je lijepo u životu: bezbrižno djetinjstvo, prve simpatije, najljepše ljetne uspomene, putovanja u daleke krajeve, prijateljstvo... Ali sladoled možeš i sam napraviti, i to najfiniji koji postoji.




 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MO
montello
15:23 23.05.2022.

Mljac super