Često nas u životu najviše iritiraju naizgled nevažne sitnice pa će malo tko ostati skroz 'cool' kad u vrućim ljetnim danima, dok mu se znoj cijedi s lica, otvori zamrzivač i posegne za ledom, a ugleda praznu posudu...
Tada, naravno, treba čekati da se voda zamrzne, no postoji i brži način od onog koji većina poznaje: naime kockice leda će se brže napraviti ako u posudu umjesto hladne ulijete vruću vodu...
Genijalan razlog da u perilicu rublja ubacite - crni papar!
Razlog je, kako piše Food Hacks, što se suprotno logičkom očekivanju vruća voda smrzava brže od hladne. Taj je fenomen poznat kao Mpemba efekt, a nazvan je po tanzanijskom učeniku koji je sa samo 16 godina primijetio da se njegova topla mješavina za sladoled smrzava brže od iste hladne.
Znanstvenici još nisu u potpunosti objasnili taj fenomen pa se zadnjih 50 godina provode eksperimenti kojima bi se trebala dokazati neka od postojećih teorija (poput teorije entropije, toplinske vidljivosti, konvekcije ili teorije mraza), a nedavna se studija tehnološkog sveučilišta Nanyang u Singapuru i sveučilišta u Teksasu prema mnogima najviše približila mogućem objašnjenju.
Znanstvenici kineskog i teksaškog sveučilišta tvrde naime da su za sve zaslužne veze između molekula vode.
- Vodikove veze se mijenjaju kada se voda zagrijala - rekao je voditelj istraživanja Dieter Cramer i ugrubo objasnio: "Na višim temperaturama, većina vodikovih veza je čvrsta, a one slabije pucaju. Tako nastaju skupine molekula koje se potom puno lakše slažu u kristalnu rešetku leda; dok je kod hladnije vode veći dio molekula vezan vodikovim vezama koje tek treba razoriti kako bi se mogle složiti u kristale..."
Kako god, ako želite da vode što prije nastane led, u posudu ulijte najtopliju vodu koja neće otopiti plastiku.
Mladić peče hamburgere, odreske i torte u automobilu na suncu u kojem temperature dosežu skoro 100°C
odes u ducan i kupil litru leda i problem rijesen