carski doručak

Započnite dan uz Kaiserschmarrn! Savjete za pripremu dala nam je slastičarka Petra Jelenić – zlata vrijede

Foto: Shutterstock
Započnite dan uz Kaiserschmarrn! Savjete za pripremu dala nam je slastičarka Petra Jelenić – zlata vrijede
27.12.2022.
u 08:31
Kaiserschmarrn, carski drobljenac ili jednostavno šmarn, uz obavezni šećer u prahu, poslužuje se s raznim dodacima – grožđicama namočenim u rumu, nasjeckanim jabukama, pireom od jabuka, raznim džemovima ili čokoladnim namazima i bobičastim voćem.
Pogledaj originalni članak

Šmarn voli pojesti i Petra Jelenić, poznata zagrebačka slastičarka, koja kaže da je najvažnije pri njegovoj izradi odvojiti žumanjke i bjelanjke te žumanjke istući sa šećerom, a bjelanjke u snijeg s prstohvatom soli te potom te dvije smjese pomiješati. Dodatak rastopljenog maslaca obavezan je, kaže Petra, a umiješati se uvijek mogu i nasjeckane smokve ili datulje, cimet, anis ili klinčići. 

Foto: Shutterstock

Kaiserschmarrn (Carski drobljenac)

Sastojci:

5 jaja

100 g šećera

250 g glatkog brašna

50 g grožđica

200 ml mlijeka

60 g maslaca

limunova korica

prstohvat soli

šećer u prahu, za posipanje

Priprema:

Žumanjke i šećer tucite dok se ne zapjene pa naizmjence dodajte brašno, mlijeko, rastopljeni maslac, grožđice i limunovu koricu. Na kraju pažljivo umiješajte čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka u koje ste dodali prstohvat soli. Na tavi dobro zagrijte žličicu maslaca pa ulijte tijesta kao za debelu palačinku. Kad se gornja strana skrutne, a donja bude pečena, pomoću dvije vilice rastrgajte palačinku pa lagano miješajući i potresajući tavom ispržite do kraja. Pospite šećerom u prahu te dodajte domaći pekmez po želji. Poslužite toplo.

Foto: Shutterstock

samo za prave obožavatelje

Tri puta tripice: Savladajte ova tri recepta i postanite veliki majstor pripreme ovog kultnog jela!

Nema ravnodušnih prema jelu koje su nekad jeli isključivo oni koji si nisu mogli priuštiti kvalitetan komad mesa za obrok. Fileke (tripice) ili mrzite ili volite, zapravo, čini se da je to jedno od onih jela koje većina ljudi kod kuće ne priprema. Ostali se učlanjuju u klubove obožavatelja tripica, raspravljaju o njihovoj pripremi, hodočaste po tripijadama i putuju svijetom otkrivajući nove recepte s omiljenom namirnicom.



 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

KO
KondorGoc
07:08 30.12.2022.

Šmarni su mi bili omiljena delicija, pokojna baka Josephina koju smo svi od milja zvali baka Fina delala ih je na crnoj tavi, za palačinke i na peći na drva. Ti šmarni su dašak mog djetinjstva koji je zauvijek nestao

CR
Cromis
11:06 27.12.2022.

Mmmmm..😋