napravite i sami

Znate li što je jorkširski puding i zašto Englezi ne mogu zamisliti pečenje bez njega?

Foto: Instagram
Znate li što je jorkširski puding i zašto Englezi ne mogu zamisliti pečenje bez njega?
11.04.2022.
u 16:30
Iako je prije bio 'hrana za sirotinju', danas ga mnogi rade kao zamjenu za kruh i poslužuju uz pečenje ili gulaše, a sjajan je i sam, kao “snack”.
Pogledaj originalni članak

Jeste li se kad pitali po čemu je engleski jorkširski puding tako poseban, te zašto Britancima nedjeljno pečenje bez njega ne bi bilo potpuno?

Savjeti za kuhanje jednog chefa koji će svima dobro doći: Ovo želite znati....

Foto: Thinkstock
Kuhanje
Foto: Thinkstock
janjeće pečenje
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Shutterstock
Kuhinja
Foto: Thinkstock
Mikrovalna pećnica, hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Getty Images
Tjestenina
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Hotel Dunav
Foto: Thinkstock
Brokula
Foto: Shutterstock

Kao što većina zna, tradicionalni engleski yorkshire pudding nema nikakve veze s klasičnim pudingom; riječ je o prozračnom tijestu koje se obično servira uz pečeno meso i umak, a premda je u početku bio hrana za siromašne jer sadrži samo nekoliko bazičnih sastojaka, no s vremenom su ga zavoljeli svi slojevi britanskog, ali i europskog društva.

Danas ga mnogi rade kao zamjenu za kruh i poslužuju uz pečenje ili gulaše, a sjajan je i sam, kao “snack”.

Šefica kuhinje Tredwell'sa u Londonu Chantelle Nicholson kaže da nedjeljom ujutro često kako miješa tijesto za svoj 'yorkshire', a njena tajna je, kaže, u vremenu odmaranju tijesta. Naime mnogi kažu da se tijesto mora odmarati cijelu noć, no prema Nicholson idealno je samo - sat vremena!

Njen recept za savršeni jorkširski puding:

Sastojci:

4 srednja jaja (jedna šalica lagano razmućenih)
1 šalica punomasnog mlijeka
Prstohvat soli
1 šalica višenamjenskog brašna ili običnog brašna
2 jušne žlice masti ili biljnog ulja

Zagrijte pećnicu 220 C. Pomiješajte jaja i mlijeko u velikoj zdjeli i umutite da se sjedine (napomena: možete koristiti samostojeći mikser, električni ručni mikser ili drvenu žlicu.)

Dodajte prstohvat soli i ponovno umutite. Ostavite smjesu da odstoji deset minuta da mjehurići splasnu.

Uspite u nju otprilike 1/3 brašna i sve opet dobro promiješajte. Isto ponovite s drugom, a zatim i zadnjom trećinom brašna. Trebali biste dobiti gusto i kremasto tijesto bez grudica.

Ostavite tijesto da odstoji na sobnoj temperaturi 60 minuta.

Stavite 1/2 žličice biljnog ulja ili masti u kalup za muffine s 12 rupa. Stavite lim u pećnicu dok se masnoća ne zagrije.

U tijesto dodajte 2 žlice hladne vode, pa opet umutite.

Svaki kalup napunite tijestom do jedne trećine i brzo stavite u pećnicu.

Pecite dok se 'puding' ne napuše i ne porumeni, otprilike 20 minuta. Ponovite s preostalim tijestom.

Poslužite i uživajte!

Recept za raštiku na dalmatinski

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.