TRENDOVI Pivarski majstor Jens Eiken pripremio je četiri nova piva s okusima koja će, vjeruje, dobiti tržišnu bitku s vinima u zemlji bez vinograda i od Danaca opet načiniti svjetske pivopije

Riba treći put pliva u danskom pivu

Foto: import
Riba treći put pliva u danskom pivu
23.09.2005.
u 14:44
Pogledaj originalni članak

S oko 100 litara popijenog piva po glavi stanovnika godišnje, Danci su među najvećim pivopijama na svijetu. U zemlji Carlsberga i Tuborga pivo se ipak ne pije u tolikim količinama kao prije 25 godina, kada je godišnje svaki Danac pio 131 litru piva. Naime, od 1980. godine, konzumacija piva u toj skandinavskoj zemlji bilježi stalan pad. No drugo piće, koje također spada u kategoriju prehrambenih proizvoda, sve je češće na stolu Danaca. Na svjetskoj ljestvici konzumacije vina po glavi stanovnika Danci su sa 29 litara u posljednjih nekoliko godina stigli na 14. mjesto u svijetu.

Formula vode iz 1890.
Taj trend "vino umjesto piva" u zemlji u kojoj gotovo da i nema vinograda upalio je alarm u jednoj od najvećih svjetskih pivovara koja ima sjedište u Kopenhagenu. U Carlsbergu su tako odlučili Dancima, ali i ostatku svijeta ponuditi nove okuse piva, među njima i pivo s vinskom aromom.

- Pivo želimo vratiti na stolove u doba objeda. Želimo ljudima ponuditi nova iskustva u okusima i tako ponovno razviti kulturu pijenja piva - kaže Jens Eiken, pivski majstor koji je razvio četiri nove vrste piva koje će započeti rat s vinom za mjesto na stolovima. Za proizvodnju, ali i promidžbu novih piva Carlsberg je u sklopu svog kompleksa u srcu Kopenhagena nedavno otvorio i pivnicu nazvanu Jacobsen, po osnivaču pivovare.

Nova su piva zamišljena kao spoj Carlsbergove tradicije duge više od 150 godina s okusima koje traže suvremeni potrošači. Kako voda čini oko 90 posto piva, ona je za nove proizvode formulirana na osnovi analize vode iz 1890. godine. A koje od tih novih piva ide uz koje jelo? Jacobsen Orginal Dark Lager ima blag okus karamele i lagani miris po hmelju pomiješan s voćnom aromom banane i jabuke. Majstor Eiken to pivo preporučuje uz suvremena i jednostavna nordijska jela poput mesnih okruglica.

Novozelandski hmelj
Uz laganu mesnu hranu poput ribe i piletine najbolje, prema Eikenovim riječima, ide pivo zlatne boje - Saaz Blonde. To pivo s aromom smreke suhog je i umjereno gorkog okusa. Preporučuje ga i uz pečenu svinjetinu, janjetinu, teletinu i puretinu. Brown Ale, mahagonijeve smeđe boje, ima pak voćnu aromu s vinskom okusom hmelja s Novog Zelanda. To se pivo pije uz govedinu ili teletinu, dimljeno meso te pečenu piletinu. Uz povrće, piletinu i ribu u Carlsbergu preporučuju da se pije Jacobsen Bramley Wit pivo. Njegova aroma sadrži mirise korijandra, klinčića, naranče i jabuke. Okus mu je svjež i lagano kiselkast, ali s jako malom gorčinom. Osim po okusima, nova piva vinu pariraju i po pakiranju.

Pune se u butelje od 0,75 litara. Piva se trenutačno mogu kupiti samo u Danskoj i stoje 40 kruna, kao i ostala piva. Budući da bi se nova danska piva i u Hrvatskoj trebala pojaviti za nekoliko mjeseci, donosimo recepte skandinavskih ribljih jela kako bismo razbili predrasudu da riba prvi put pliva u moru, drugi u ulju, a treći u vinu. Možda će i dalmatinska uskoro zaplivati - u pivu.

Pogledajte na vecernji.hr