Kvinoja s povrćem, vegetarijanske okruglice, hobotnica s krumprom, pire-krumpir, basmati riža... dio je menija nogometaša čuvenog Manchester Uniteda koji u svojem timu ima nutricioniste zadužene za individualnu prehranu svakog nogometaša. Prehrana nogometaša bila je tema nedavne prve sportske nutricionističke konferencije održane pod kapom nogometnog kluba Barcelona, a na kojoj su sudjelovale hrvatske nutricionistice Ivana Barišić i Mirela Marić, vlasnice zagrebačkog Nutrilife Centra.
– Za svakog igrača izrađuju se posebni programi prehrane, personalizirana suplementacija, prilagođeni upravo njima i njihovim sportskim predispozicijama, pa čak i pozicijama na kojima igraju. O njihovoj prehrani brine se cijeli tim školovanih nutricionista tijekom cijele godine – objašnjava Barišić dodajući da takav princip slijede i u svojem radu u spomenutom centru.
Većina španjolskih prvoligaša ima svoj nutricionistički tim, a njih šest s klubom ide i na svako gostovanje. Nadalje, naše stručnjakinje, uz temeljni princip rada velikih klubova, upoznale su i detalje poput toga što Barcelonina jedanaestorica jedu u poluvremenu – energetske pločice, sušeno voće, gumene bombone, kofein u žvakama ili tabletama... Nakon utakmice tu su pak pileći ili riblji prženi odresci, tjestenina, riža, ravioli, sushi, masline...
– Prehrana sportaša mora biti personalizirana, pravilno i precizno, u svim segmentima: prije i tijekom utakmice, tijekom priprema, za vrijeme odmora – poručuje Barišić.
>> Pogledajte što vatreni rade u slobodno vrijeme
Jedu i piju oni svašta ! Jednu utakmicu lete po terenu a drugu se jedva vuku. Najmanji među njima posebno !