Antun Šutej, automehaničar iz Duge Rese, nakon službe u Elektri žuri doma i četiri sata provede u svojoj radionici izrađujući jedne od najcjenjenijih bubnjeva na svijetu! Na njegovoj internetskoj stranici možete pročitati hvalospjeve njegovim proizvodima iz ustiju domaćih i stranih bubnjara: džezista Krune Levačića, Johnnyja Rabba iz SAD-a, koji uglavnom svira s country-zvijezdama kao što je Hank Williams III.
Popularan u Švedskoj
Njegove bubnjeve svira i Garry Ferguson koji je nastupao s Garyjem Mooreom, Edgarom Winterom, Rayom Charlesom i Billyjem Prestonom, Marko Matošević, koji svira s Massimom, N. Badrić, Gibonnijem, O. Dragojevićem, te Richard Huxflux Nettermalm iz Švedske.
– Tamo sam pravo otkriće – kroz smijeh kaže Šutej.
Tržište je veliko, jer je malo onih koji izrađuju bubnjeve poput ovog Dugorešanina, inače brata akademskog slikara Miroslava Šuteja, autora grba i zastave Republike Hrvatske te izgleda domaće valute kune.
– Počeo sam iz hobija. Ne uzimam puno narudžbi jer ne stignem, a ne želim zaposliti pomoćnike: svaki bubanj mora proći kroz moje ruke – kaže Šutej koji i svira bubnjeve, a neko je vrijeme nastupao s Tamarom Obrovac.
Ovim se hobijem bavi 15 godina, a ima i registriran obrt. Izrađuje dvije vrste bubnjeva. Jedne na način da drvo zagrije na pari, zatim savije, lijepi...
– Na taj način u Europi radim samo ja, a u Americi dva proizvođača. Druga je vrsta bubnjeva takozvana true solid, tu iz panja izdubim bubanj. Takvi bubnjevi moraju imati vrlo dobru rezonanciju. I ovakve bubnjeve samo ja u Europi izrađujem. U Australiji, Americi i Japanu je po jedan proizvođač – kaže Šutej.
U šumu po ‘bubanj’
Po pravi primjerak jasena, javora, oraha ili trešnje iz kojeg će izraditi bubanj odlazi u šumu pa čekićem provjerava kako debla zvuče.
– Kvalitetni bubnjevi od najslabijeg do najjačeg udarca moraju zvučati isto, odnosno ton se ne smije mijenjati. Kod industrijskih bubnjeva, koji su vrlo jeftini, morate jako udarati da biste dobili željeni zvuk – objasnio je Šutej.
Vrag lupal po tvojoj koži! Pozdrav, Miškec ;-)